Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Одборници о извршењу буџета и ЗЕВ-у; изабрали новог замјеника начелика

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа већином гласова усвојили су Извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године. Извршење за првих шест мјесеци ове године је 3.400.000 KМ. забиљежен је недостатак непореских прихода, а начелник појашњава да је разлог то што су одређене одлуке у скупштини, а које су биле предуслов за наплату тих прихода, усвојене касно. Ипак, на те приходе рачуна се до краја године.

„Општина је у првих шест мјесеци успјела да реализује и исплати дио дефицита из претходне године, а забиљежили смо вишак прихода у односу на расходе. На такав начин обезбиједили смо текућу ликвидност општине и ушли у одређене капиталне пројекте који ће се реализовати крајем ове и почетком идуће године. Неки пројекти су дио ребаланса овогодишњег буџета који је усвојен на прошлој сједници“, рекао је Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа.

Опозиција је била уздржана при гласању за извршења буџета за прву половину године. Наводе да нису могли подржати повећање прихода од пореза на непокретности и подсјећају да су били против тога када је почетком ове године тај порез увећан за три ипо пута.

„Желим да упознам грађане да је та приходовна страна значајно увећана и биће увећана и до краја године. Тражићемо од општинског руководства да поднесу извјештај, питаћемо за шта ће та средства користити. Да ли ће то значити побољшање живота становника и на који начин ће средства до краја године бити распоређена?“, упитао је Милош Голијанин, замјеник Шефа клуба одборника СНСД.

На сједници су разријешени па поново именовани вршиоци дужности чланова надзорних или управних одбора Услужног јавног сервиса, Центра за културу и информисање, Спортско рекреативног центра, Kомил-а,Дома здравља, Центра за социјални рад, Аутобуске станице. Опозицији је то засметало. Питају се зашто се тако често разрјешавају па постављају исти људи.

„.Имамо могућност именовања и разрјешења лица сваких 90 дана. Питање је онда колико ефикасна може бити општинска управа ако бисмо их тако стално мијењали. С обзиром на то да их не мијењамо јер су то већином исти људи који су начелници одјељења или чланови управних или надзорних одбора, а опет се именују, не видимо разлог зашто се не именују на мандат“, рекао је Голијанин.

Једно од питања грађана које се пренијело у скупштинске клупе било је наводно условљавање општинске комуналне полиције да заједнице етажних власника потпишу уговоре о одржавању са општинским предузећем Услужни јавни сервис. Из опозиције питају да ли је то тачно, начелник одговара да никаквог условљавања нема и неће бити.

„Ради се о дезинформацији. Закон о заједницама етажних власника је дефинисао да сваки ЗЕВ мора имати потписан уговор о одржавању са правним лицем. Kоје правно лице ће то бити о томе одлучује сваки ЗЕВ“, рекао је Божовић.

Тренутно је у Источној Илиџи више од 100 регистрованих заједница етажних власника, док је привремена управа уведена над 190 улаза који се требају регистровати.

На данашњој сједници је за новог замјеника начелника изабран Мирослав Лучић, а досадашњи замјеник Зоран Аврам нови је в.д. начелника Одјељења за финансије.

Filter 2019