Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Испод Арктичког леда вребају вируси и нуклеарни отпад

Извор: Срна

Отапање леда на Арктику може довести до појаве нових пандемија усљед ослобађања опасних вируса, али и до испливавања нуклеарног отпада, упозоравају научници.

Бар стотињак различитих микроба заробљених у арктичком пермафросту (трајно смрзнутом тлу) отпорно је на тренутно доступне антибиотике, упозоравају научници.

Научна студија објављена у часопису “Kлиматске промјене у природи” упозорава на посљедице које би топљење леда на Арктику могло изазвати.

Уз већ раније познато подизање нивоа мора и уништавање екосистема широм свијета, повлачење леда могло би показати и “прљави веш” човјечанства, који је скриван хиљадама година.

Топљењем леда, човјечанство ће се наћи на удару микроба отпорних на лијекове, што би могло бити изузетно опасно.

Највећи проблем је, наводе истраживачи, то што нико заправо не зна шта се тачно скрива у леду и тлу испод њега.

Оно што наука сигурно зна јесте да лед “скрива” бројне токсичне хемикалије, па чак и нуклеарни отпад који су неке земље тамо похрањивале, мислећи да је то безбједна опција.

Арктички пермафрост годинама служи различитим земљама и компанијама као савршено мјесто за индустријску активност, извлачење вриједних ресурса, али и нуклеарне тестове.

Топљењем пермафроста, све те хемикалије лако би могле доспјети у атмосферу и воду, те се проширити широм свијета, контаминирајући животињски и биљни свијет, али и људе.

Научници зато позивају да се додатно истражи сав “прљави веш” који Арктик скрива како би се бар оквирно знало шта човјечанство чека у будућности.

Јер, ако лед настави да се топи досадашњом брзином, сви ти микроби, хемијски спојеви и нуклеарни отпад могли би испливати на површину и затећи неспремно човјечанство, истичу научници.

Filter 2019