Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Институт издао препоруке за трећу дозу вакцине против вируса корона

Извор: Независне новине

Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је препоруке за примјену бустер, односно треће дозе вакцине против вируса корона у Републици Српској.

“Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације о примјени бустер дозе против ковида-19 у РС, Институт је задужен да планира, организује и у сарадњи са другим здравственим установама спроведе вакцинацију становништва Српске трећом дозом, као и да редовно извјештава Републички штаб за ванредне ситуације о активностима у вези са вакцинацијом бустер дозом”, наводи се у саопштењу Института.

Kако се наводи, бустер доза вакцине против ковида-19 може се примјењивати код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест мјесеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле.

У овом моменту, трећа доза може се примјењивати код сљедећих категорија становништва, које су другу дозу примиле прије 31. марта 2021. године:

 • Особе старије од 65 година
 • Kорисници домова за стара лица
 • Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са имуносупримираним пацијентима.
 • Особе које болују од хроничних незаразних болести које представљају повећан ризик за развој тешке форме ковида (категорије које су биле приоритет и приликом вакцинације првом дозом).
 • Особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу:
  • Здравствени радници (према истим приоритетима као приликом вакцинације првом дозом: здравствени радници који раде у болницама на ковид-19 одјељењима, првенствено у јединицама интензивне његе, затим остали здравствени радници који обављају послове везане за ковид-19, здравствени радници који раде са посебно осјетљивим пацијентима те сви остали здравствени радници)
  • Особе запослене у домовима за стара лица које учествују у процесу његе корисника
  • Просвјетни радници.

“Kао бустер доза се даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације. Kада је у питању вакцина спутњик В, као бустер доза се даје компонента 1. вакцине. Могуће је као бустер дозу примијенити и различите вакцине. Према доступним ограниченим доказима, у оваквом случају се сугерише примијена вакцине другачијег механизма дјеловања. Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију”, додаје се у саопштењу.

Грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе (са QР кодом), те да се податак о тим дозама унесе у програм Института за јавно здравство Републике Српске. Здравствена установа је одговорна за валидност података који се уносе у базу података Института.

Filter 2019