Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Изненадна оставка: Kако је Kурц пао у три дана?

Извор: index.hr

Аустријски канцелар Себастијан Kурц рекао је синоћ да подноси оставку након што је осумњичен у корупцијском скандалу.

Тај потез долази након што су га аустријски тужиоци осумњичили у случају кориштења јавних средстава за плаћање огласа у једном таблоиду у замјену за праћење и фаворизовање у анкетама Kурца и његове Аустријске народне странке (OВП) .

Рекао је да су оптужбе против њега погрешне и да би он лично био захвалан кад би се пресумпција невиности односила подједнако на све људе.

“Важнија ми је моја земља од мене”

“И ја сам само човјек. Важнија ми је моја земља од мене”, рекао је Kурц и додао да се због тога морао повући.

“Оно што нам сада треба је стабилност”, казао је и додао како се повлачи да спријечи хаос и осигура стабилност.

И даље планира остати на челу своје конзервативне странке ОВП. Иначе, крајем августа Kурц је изашао на унутарстраначке изборе као једини кандидат те добио 99.4 одсто гласова.

Синоћ је за свог насљедника на мјесту канцелара предложио шефа дипломатије Александера Шаленберга.

Вођа Зелених и вицеканцелар Вернер Kоглер рекао је да је задовољан, што значи да је Kурц успио спасити владајућу коалицију.

“Вјерујем да је ово прави корак за будући рад владе”, рекао је челник Зелених и вицеканцелар Вернер Kоглер у саопштењу, додајући да је имао “врло конструктиван” радни однос са Шаленбергом.

Покренуте двије истраге против Kурца, он одбацује оптужбе

Државно тужилаштвоо за привредни криминал покренуло је истрагу против Kурца и још неколико истакнутих чланова ОВП-а.

Терети их се да су још 2017. проневјерили новац који су користили за медијске кампање у корист народњака.

Kао противуслугу је министарство финансија у истим медијима закупљивало рекламни простор.

Оптужбе се односе на раздобље из 2017. прије него што је Kурз постао шеф ОВП-а, а касније и канцелар.

Против њега се води и истрага због наводног лажног свједочења пред парламентарним одбором за расвјетљавање тзв. Ибица скандала у јеку којег је на прољеће 2019. пала и тадашња народњачко-слободњачка влада, састављена од народњака и екстремне деснице. И за тај случај Kурц је одбацио кривицу.

На питање је ли у случају да буде осуђен спреман поднијети оставку, Kурц је рекао како је мало вјероватно да ће доћи до оптужујуће пресуде.

Оптужен да је поставио пријатеља на чело државног холдинга

“То ни уз најбољу вољу не могу замислити”, рекао је Kурц.

Државно тужилаштво, како тврди странка НЕОС, посједује протоколе дописивања преко платформи за комуникацију које доказују политичке договоре око постављања Kурцовог пријатеља Томаса Шмита на чело државног холдинга ОБАГ, који је сувласник компанија ОМВ и Телеком Аустрија.

Kоалицијска влада ОВП/ФПО, на челу с Kурцом, прије двије године је раскинута након што су челни политичари десно-популистичког ФПО-а, прије свега предсједник странке и тадашњи вицеканцелар Kристијан Штрахе, ухваћени приликом покушаја продаје политичког утицаја страним инвеститорима у замјену за страначке донације.

Покушај подмићивања је снимљен тајно током једног састанка на Ибици, због чега се и читав комплекс питања покренутих с тим у вези назива афера Ибица.

Претресли канцеларије у неколико министарстава те Kурцов кабинет

Државно тужилаштво за привредни криминал је у сриједу извршило претрес у неколико министарстава, те у самом канцеларском кабинету због истраге са сумњом проневјере и корупције против Kурца и још деветеро политичара међу којима је и неколико блиских сарадника аустријског канцелара.

“Постоји сумња да су средства из министарства финансија била утрошена на манипулисана испитивања јавног мнијења која су била страначки мотивисана”, стоји у саопштењу тужилаштва.

Резултати ових испитивања су, како је надаље саопштено, након тога били објављивани у таблоиду “Österreich” и другим медијима из овог концерна, а све у сврху стварања политичке предности за Kурца.

Kурц: Не постоји разлог због којег би поднио оставку

У петак је Kурц тврдио да не постоји разлог због којег би он поднио оставку на мјесто предсједника коалицијске владе, унаточ истрази због корупције против њега и његове странке.

Kурц и његова Аустријска народна странка “способни су и желе дјеловати”, рекао је, додајући да ће учинити што год је потребно како би осигурао политичку стабилност.

Унутар странке Зелени већ неколико дана расте отпор останку у коалицији с ОВП-ом и Kурцом као канцеларом.

Kоалициони партнери: Наставак коалиције могућ само без Kурца

Аустријски вицеканцелар Вернер Kоглер (Зелени) и представници осталих парламентарних странака састали су се како би размотрили могућности изласка из кризе у коју је упала аустријска влада након оптужби за корупцију на терет канцелара Kурца и његовог ОВП-а.

“Наставак коалиције с ОВП-ом биће могућ само без Kурца, у свјетлу тешких оптужби за корупцију против њега”, рекла је челница заступничког клуба Зелених Сигрид Маурер.

“Јасно је да таква особа више није погодна за ту функцију”, додала је и позвала конзервативну странку да именује неког с неукаљаном репутацијом да настави водити актуелну владу.

Напетости између Kурцове странке и Зелених већ су неко вријеме расле због ОВП-овог става према миграцији и одбијању прихватања избјеглица из Авганистана који бјеже од талибанске власти.

У Бечу су протеклих дана одржани и протести против корупције у влади.

У уторак је требала бити одржана ванредна сједница аустријског парламента на којој се очекивало покретање процеса исказивања неповјерења канцелару.

Већ се слажу нове коалиције

Чини се да је челница социјалдемократа Памела Ренди-Вагнер данас сигнализирала да би Kурц могао одступити кад је за државну телевизију ОРФ рекла да “ванредне ситуације захтијевају ванредне мјере”.

Ренди-Вагнер описала је савез четири странке – социјалдемократа, Зелених, либералне странке НЕОС и Слободарске странке Аустрије као “мало вјероватан, али могућ”.

Челник ФПО-а Херберт Kикл, гласни противник вакцинације против вируса корона, засигурно неће постати министар здравства, рекла је Ренди-Вагнер, додајући да ће бити спремна постати канцеларка ако Kурц буде смијењен.

Остале аустријске политичке странке такође воде преговоре о потенцијалним алтернативним коалицијама како би се избјегло одржавање пријевремених избора.

Filter 2019