Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Зашто су купус и кромпир поскупили и до неколико пута?

Извор: РТРС

У Српској је у посљедњих годину дана поскупила готово сва храна. Цијене појединих врста поврћа, прије свега купуса и кромпира повећана је чак неколико пута.

У односу на прошлу годину поједине цијене поврћа су доста веће, за килограм кромпира издвојићете 1,5 до 2 марке док је врећица купуса од 12 до 16.

– На поскупљњење је утицало неколико фактора. Повртлари су били погођени вирусом корона. Остали су дужни пољопривредним апотекама, и прољетос нису имали чиме засадити. Година је била сушна, и то је било проблем, а наводњавања са горивом од 2,5 марке није исплативо – поручује Бране Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске. 

На тржишту је најтраженији “вараждинац”, али га у продаји има најмање.

– Ту врсту купуса нападају бројни инсекти, и оно што остане без обзира на цијену не може покрити улагања, и зато су количине јако мале – додао је Мастало.

Готово идентична ситуација је и са кромпиром.

– Немамо довољно кромпира, и цијене ће расти и даље. И не само кромпира, већ свих врста поврћа. Тек сада се очекује главни ударац становништва за потражњом и прављењем зимнице, а залихе неће издржати до Нове године – закључио је Мастало. 

Filter 2019