Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Др Ковачевић о малигном тумору плућа: Симптоми, лијечење и превенција

Извор: ЈЗУ Болница “Србија”

Специјалиста пнеумофтизиологије – субспецијалиста медицинске онкологије, доктор Анита Kовачевић истиче да су малигни тумори плућа један од најчешћих малигнитета у свијету, заједно са туморима дојке и дебелог цријева.

“Пушење је главни фактор за хронични опструктивни бронхитис који може бити претеча карциному плућа”, истакла је др Kовачевић.

Према њеним ријечима, најчешћи симптом плућних тумора је кашаљ који обично дуже траје и с обзиром да се најчешће јавља код пушача, често му не придају много значаја.

“Пацијент се обично јави љекару тек када види сукрвицу у испљувку. То је за њега прво упозорење да се нешто озбиљније дешава”, нагласила је др Kовачевић.

Она је напоменула да је некада први симптом тумора плућа отежано гутање или знаци можданог удара, што је у том случају знак да се ради о узнапредовалој и проширеној болести. Поред ових симптома, може да се јави бол у грудима и рамену, повишена тјелесна температура и отежано дисање.

Др Kовачевић наглашава да је радиографска дијагностика која подразумијева рентген плућа, а касније и ЦТ грудног коша изузетно битна код постављања сумње на малигну болест плућа. ЦТ грудног коша омогућава детаљан увид у промјене у грудном кошу, контакт тумора са крвним судовима, захваћеност нервних структура и увид у процјену операбилности процеса.

„При свакој сумњи на тумор плућа, пацијенте хоспитализујемо ради бронхолошке обраде. Бронхоскопија је инвазивна метова гдје се улази у дисајне путеве посебним апаратом и узима се биопсија ради патохистолошке верификације. Преглед се одвија под локалном анестезијом, аналгоседацијом или тоталном анестезијом у зависности од општег стања пацијента. Тек када буде готов патохистолошки налаз са свим карактеристикама тумора, може се приступити лијечењу”, истакла је др Kовачевић.

Додаје да је један од начина лијечења хируршки третман уколико се ради о операбилном процесу. Поред овога данас постоје други видови лијечења, а то је систематска хемотерапија, циљана биолошка терапија и имунотерапија. За сваки тумор плућа постоје посебне карактеристике које нас усмјеравају на наставак лијечења.

Превентивне мјере заштите од настанка тумора плућа су престанак пушења, избјегавање аерозагађења и задимљених просторија, санирање бронхитиса и инфекција плућа било које етиологије и придржавање редовне терапије пумпицама уколико је љекар ординирао, закључује др Kовачевић.

Filter 2019