Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Милијардима евра без покрића ЕУ хоће да покупује све у Српској

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ЕУ штампала милијарде евра без покрића, те да путем својих компанија желе да покупују све што има у Републици Српској.

– То је оно што нас чека ако не будемо водили рачуна о себи, то је друга опасност која ће нас слистити и као нацију и као државу – рекао је Додик на скупу у Београду под називом “Слобода и самосталност Републике Српске”.

Према његовим ријечима, ЕУ је штампала без покрића 2.750 милијарди евра и распоредила по државама, које путем својих компанија сада врше експанзију на Балкан.

Он је као примјер навео да данас у Бањалуци постоје најмање три компаније са Запада које траже да купе све јавне гараже које у том граду постоје.

– Од јавних гаража, па даље, па ће онда кроз заједничку енергетску политику ЕУ доћи и нама рећи – не можете ви да управљате електричном енергијом – истакао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска има 35 одсто вишка електричне енергије, коју извози, те да се сада појављује енорман скок цијена, па киловат час умјесто 39 евра сада кошта 312 евра.

– И сада ће они почети да регулишу тржиште…независни регулатор који њима одговара… Ја често постављам себи питање – јесмо ли ми свјесни, шта смо ми? – рекао је Додик.

Он је оцијенио да се вјеровало да ће ЕУ донијети земљама региона милионе, али да се реалано показало да они у ЕУ имају више користи.

– Куповали су наша предузећа, одлучују о овом и оном. Не треба мислити да сам ја против тог процеса, али ја у тај процес више не вјерујем – рекао је Додик.

Поводом прича да ЕУ финансира БиХ и да из БиХ одлазе млади, Додик је напоменуо да су у ЕУ направили тај амбијент да повуку младе из БиХ, те запитао ко плаћа у БиХ школовање тих младих људи, професоре, струју кориштену за свјетло и гријање, док млади као готов производ одлазе у иностранство.

– Ја вјерујем да богатство и вриједност које су добијали управљајући нама, не дајући нам развој, да су далеко више имали користи и вриједносно и економски, него ми од њихових неких пројеката који се реализују тако што иза њих иду њихове мултинационалне комапније које најчешће повуку 30 до 40 одсто донација или кредита – рекао је Додик.

Он је додао да ниједна домаћа комапнија не може да прибави гаранцију банке да би учествовала на тендерима ЕУ за пројекте у БиХ, него само фирме из ЕУ, које узимају локалне подизвођаче, који су 20 одсто јефитнији.

Filter 2019