Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Direktoru dobojske bolnice predložen pritvor: Gajić negirao optužbe

Izvor: Glas Srpske

Direktor dobojske bolnice „Sveti apostol Luka” Mladen Gajić, osumnjičen za zloupotrebe pri nabavci zaštitne opreme za bolnicu u Republičkom tužilaštvu je negirao sve optužbe za koje ga terete.

Ovo je potvrdio “Glasu Srpske” njegov advoakt Siniša Mikić i istakao da su tužiocima predali svu dokumentaciju.

– Saslušanje je trajalo tri sata i iznošenje odbrane i sve smo navode osporili i za sve imamo dokaze. Ovdje nema krivičnog djela. Zaštitna oprema je isporučena, a bile su vanredne okolnosti i uslovljavale su hitno djelovanje i nabavku po posebnim pravilima koje je i zakon o javnim nabavkama i propisao. Sve je ispoštovano  i osim pomenutoe firme bila su još četiri ponuđača koja su imala veću cijenu-rekao je Mikić i dodao da se  radi o neosnovanom pritisku javnosti .

Republičko tužilaštvo je nakon saslušanja Gajiću predložilo jednomejsečni pritvor, a advokat Mikić je najavio da će se protiviti da se ta odluka usvoji.

– Republički javni tužilac mjeru pritvora traži zbog osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Pritvor se traži i  zbog težine krivičnog djela, načina izvršenja ili posljedica krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-saopštilo je Tužilaštvo.

Istakli su da Gajića terete da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

– Sumnjičimo ga da je koristeći vanrednu situaciju proglašenu za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiloške situacije izvazvane korona virusom, zajedno i po prethodnom dogovoru, pravnom licu „Travel for fan“  Banja Luka pribavio znatnu imovinsku korist na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako isti nije registrovan za promet medicinskom opremom-navode iz Tužilaštva.

Osim Gajića u nastavku istrage nabavke medicinske opreme  uhapšen je i vlasnik firme „A. R. M. S. Sistemi” iz Banjaluke Vladimir Vuletić koji je u kućnoj je izolaciji zbog sumnje da ima koronu.

Gajić je osumnjičen da je krivična djela počinio prilikom saradnje sa vlasnikom firme „Travel for Fan” Sašom Markovićem koji je pritvoren,  a Vuletić da je pomagao u činjenju krivičnih djela tadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, juče su, navodeći inicijale, saopštili  da je Gajić uhapšen zbog zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a Vuletić za pomaganje u tom krivičnom djelu.

– Lice M.G. se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora bolnice „Sveti Apostol Luka” u Doboju tokom prošle godine počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja sa licem S.M. (koje je u pritvoru) prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme odijela, maski i rukavica za potrebe bolnice u Doboju. V. V. je  navedena krivična djela počinio sa B.Z, tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (koji je u pritvoru), prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od firme čiji je V.V. direktor -saopštio je MUP RS.

Republičko tužilaštvo juče saopštilo  da  je na osnovu pribavljene dokumentacije, utvrđeni postojanje nezakonitih radnji u postupku javne nabavke termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Nabavku je provodio Institut za javno zdravstvo a time je pravnom licu „A.R.M.S Sistemi” d.o.o. Banjaluka pribavljena imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 KM. Takođe, javnim nabavkama medicinske opreme, je pravnim licima „Travel for fan” d.o.o. Banjaluka i „Promeding” .d.o.o. Laktaši pribavljenaje  imovinska korist na štetu budžetskih sredstava u iznosu od 550.000 KM – saopštilo je Tužilaštvo.

Istakli su da se  sprovodi istraga i u vezi sa postupcima javne nabavke medicinske opreme koje je provodila bolnica „Sveti Apostol Luka” u Doboju za potrebe ove bolnice i potrebe Doma za starija lica Doboj.

Filter 2019