Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Директору добојске болнице предложен притвор: Гајић негирао оптужбе

Извор: Глас Српске

Директор добојске болнице „Свети апостол Лука” Младен Гајић, осумњичен за злоупотребе при набавци заштитне опреме за болницу у Републичком тужилаштву је негирао све оптужбе за које га терете.

Ово је потврдио “Гласу Српске” његов адвоакт Синиша Микић и истакао да су тужиоцима предали сву документацију.

– Саслушање је трајало три сата и изношење одбране и све смо наводе оспорили и за све имамо доказе. Овдје нема кривичног дјела. Заштитна опрема је испоручена, а биле су ванредне околности и условљавале су хитно дјеловање и набавку по посебним правилима које је и закон о јавним набавкама и прописао. Све је испоштовано  и осим поменутое фирме била су још четири понуђача која су имала већу цијену-рекао је Микић и додао да се  ради о неоснованом притиску јавности .

Републичко тужилаштво је након саслушања Гајићу предложило једномејсечни притвор, а адвокат Микић је најавио да ће се противити да се та одлука усвоји.

– Републички јавни тужилац мјеру притвора тражи због основане бојазни да ће осумњичени боравком на слободи уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче. Притвор се тражи и  због тежине кривичног дјела, начина извршења или посљедица кривичног дјела и што би пуштање на слободу резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда-саопштило је Тужилаштво.

Истакли су да Гајића терете да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

– Сумњичимо га да је користећи ванредну ситуацију проглашену за територију Републике Српске због епидемилошке ситуације извазване корона вирусом, заједно и по претходном договору, правном лицу „Травел фор фан“  Бања Лука прибавио знатну имовинску корист на штету буџетских средстава у поступцима јавних набавки медицинске опреме, иако исти није регистрован за промет медицинском опремом-наводе из Тужилаштва.

Осим Гајића у наставку истраге набавке медицинске опреме  ухапшен је и власник фирме „А. Р. М. С. Системи” из Бањалуке Владимир Вулетић који је у кућној је изолацији због сумње да има корону.

Гајић је осумњичен да је кривична дјела починио приликом сарадње са власником фирме „Травел фор Фан” Сашом Марковићем који је притворен,  а Вулетић да је помагао у чињењу кривичних дјела тадашњем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу.

Из Министарства унутрашњих послова, јуче су, наводећи иницијале, саопштили  да је Гајић ухапшен због злоупотреба службеног положаја или овлашћења, а Вулетић за помагање у том кривичном дјелу.

– Лице М.Г. се сумњичи да је обављајући функцију директора болнице „Свети Апостол Лука” у Добоју током прошле године починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења са лицем С.М. (које је у притвору) приликом поступка набавке медицинске заштитне опреме одијела, маски и рукавица за потребе болнице у Добоју. В. В. је  наведена кривична дјела починио са Б.З, тадашњим директором Института за јавно здравство Републике Српске (који је у притвору), приликом поступка набавке термалних камера за потребе Универзитетског клиничког центра Републике Српске од фирме чији је В.В. директор -саопштио је МУП РС.

Републичко тужилаштво јуче саопштило  да  је на основу прибављене документације, утврђени постојање незаконитих радњи у поступку јавне набавке термалних камера за мјерење тјелесне температуре за потребе Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

– Набавку је проводио Институт за јавно здравство а тиме је правном лицу „А.Р.М.С Системи” д.о.о. Бањалука прибављена имовинска корист на штету буџетских средстава која прелази 50.000 КМ. Такође, јавним набавкама медицинске опреме, је правним лицима „Травел фор фан” д.о.о. Бањалука и „Промединг” .д.о.о. Лакташи прибављенаје  имовинска корист на штету буџетских средстава у износу од 550.000 КМ – саопштило је Тужилаштво.

Истакли су да се  спроводи истрага и у вези са поступцима јавне набавке медицинске опреме које је проводила болница „Свети Апостол Лука” у Добоју за потребе ове болнице и потребе Дома за старија лица Добој.

Filter 2019