Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Данас је Свјетски дан анестезије

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Поводом Свјетског дана анестезије разговарали смо са специјалистом анестезиологије реанимације и интензивног лијечења, доктором Бранком Ашкрабом из Болнице “Србија”.

Анестезиолози су једини специјалисти који знају и смију да дају пацијентима терапију за сузбијање болова, а такође су образовани за лијечење пацијената у различитим критичним, опасним по живот стањима.

„Анестезију можемо подијелити на општу и регионалну. Kод опште анестезије пацијент је у вјештачки изазваном сну, без свијести и са потпуним одсуством бола, док је код регионалне анестезије свијест очувана, али пацијент не осјећа бол у оним регијама у којима се изводи оперативни захват“, нагласио је др Ашкраба.

Он истиче да је за оперативни захват потребно пацијента припремити, сагледати цјелокупно здравствено стање како би се ризик од анестезије и операције свео на минимум.

Основне претраге које су потребне за операцију су лабараторијски налази, преглед интернисте и ЕKГ, РТГ снимак плућа са очитањем. Kоначну одлуку о операцији и процјени ризика од оперативног захвата и анестезије, доноси анестезиолог.

Поред ових налаза који су уобичајени, некада је потребно урадити и додатне налазе и прегледе у зависности од здравственог стања пацијента, додаје др Ашкраба.

„Свака интервенција на нашем тијелу изазива одређену дозу страха, што је сасвим разумљиво и људски. Љекар је тај који треба да помогне и стекне повјерење пацијента, како би се тај страх смањио“, истакао је др Ашкраба.

Данашња анестезија уз модерне лијекове и технику коју користимо, од мониторинга до анестезиолошких апарата свели су ризике на минимум. Уз адекватно обучен медицински кадар, наши пацијенти не треба да се плаше анестезије, закључује др Ашкраба.

Свјетски дан анестезије, у неким земљама познат и као Национални дан анестезије или Дан етра, годишњи је догађај који се широм свијета обиљежава 16. октобра у знак сјећања на прву успјешну демонстрацију анестезије диетил етром 1846. године.

Ова демонстрација се сврстава међу најзначајније догађаје у историји медицине. Откриће је омогућило пацијентима да стекну корист од хируршког лијечења без болова повезаних са операцијом.

Filter 2019