Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Грађани у БИХ плаћају најскупље лијекове у региону

Извор: Независне новине

Регулатива која се односи на тржиште лијекова у БиХ искључивом је интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека, због чега бх. грађани у односу на Хрватску, Србију и Црну Гору, плаћају највеће цијене лијекова.

Подаци су ово Анализе “Реална цијена лијекова” коју је уз помоћ Центра цивилних иницијатива и УСАИД-а урадило Удружење “Мисли добро”.

Наиме ова анализа, прва у БиХ рађена на тему цијена лијекова, показала је да девет, од посматраних 13 лијекова из групе десет најпродаванијих лијекова у БиХ, најскупље у региону и да одговорност за то сносе сви нивои власти.

Kако су навели прије свега то је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, али и ентитетска министарства здравља и заводи за здравствено осигурање као и кантонални заводи здравственог осигурања.

Kако је показала ова анализа оно што посебно забрињава је чињеница да надзор над тржиштем лијекова, вриједним више од 700 милиона KМ, у БиХ практично не постоји.

“Правилник о начину контроле, обликовања и извјештавања о цијена донесен 2017. године, директор Агенције за лијекове је имао 60 дана да именује орган који ће вршити надзор над Правилником, али је Надзорно тијело именовано тек у децембру 2018. године, а због проблема са накнадама данас не функционише и не засиједа”, рекао је Урош Вукић, члан Удружења “Мисли добро”.

Анализа је показала и да БиХ има највећу велепродајну маржу од 8 одсто, док је у Србији и Хрватској она 6 одсто.

“Ништа боља ситуација није ни са регулативама која се доноси на нивоу ентитетских власти и на нивоу кантона, јер су малопродајне марже у Српској и ФБиХ фиксне и износе 20 односно 25 одсто, док су те марже у Црној Гори 18 одсто, а у Србији и Хрватској су диференциране, те што је лијек скупљи маржа је мања”, казао је Вукић.

Filter 2019