Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Грађани БиХ само у Србију улазе безусловно

Извор: Независне новине

Држављани БиХ безусловно могу да уђу једино у Србију, док су неке земље, као што су Хрватска и Црна Гора, које су током љетног периода релаксирале мјере на границама, поново пооштриле услове које странци морају испунити приликом уласка на њихову територију, а Шведска је у потпуности затворила границу за бх грађане.

Наиме, сада се приликом уласка у Хрватску, због погоршања епидемиолошке ситуације, поред негативног ПЦР теста не старијег од 72 сата, или антигенског теста не старијег од 48 сати, или доказа о преболованом вирусу корона направљеног уназад 270 дана, а старијег од 11 дана од дана доласка на гранични прелаз, те потврде о вакцинацији са обје дозе вакцина које су одобрене у ЕУ, потребно је предочити и ваљан разлог уласка на територију те државе.  Да је ваљан разлог изузетно битан на граници са Хрватском, потврдила је саговорница “Независних новина”, која каже да је крајем прошле седмице због пословних обавеза путовала у Загреб. 

– С обзиром на то да нисам вакцинисана, урадила сам брзи антигенски тест, а дан прије сам и онлајн провјерила да ли је дошло до неких промјена по питању уласка. Увјерила сам се да је све исто, међутим по доласку на гранични прелаз Стара Градишка, тражили су ми разлог због којег путујем у Загреб, наводећи да без обзира на тест или потврду о вакцинацији сада морамо имати и оправдан разлог уласка – казала је Невена В. Додала је да је, на срећу, имала позивно писмо, са мјестом гдје ће бити смјештена, те да су је након вишеминутног чекања пустили да пређе границу.

Путници у транзиту, уз обавезу напуштања Хрватске у року од 12 сати од уласка, нису дужни предочити наведене услове. Према подацима Министарства спољних послова БиХ (МСП БиХ), бх. грађани који се запуте у Црну Гору, иако су раније могли без пуно услова да уђу у ову земљу, сада морају приложити један од доказа из националне дигиталне ковид потврде, а то су потврда о вакцинацији вакцинама које је СЗО одобрила као и руском вакцином спутњик В, негативан ПЦР не старији од 72 часа, антигенски тест не старији од 48 сати, као и потврда да сте преболовали вирус корона. Без ових услова у Црну Гору могу да уђу само грађани БиХ који су у транзиту. Исте услове бх. грађани морају испунити и приликом преласка бугарске границе, гдје им такође ове потврде нису потребне ако су у транзиту. С друге стране, при уласку у Албанију или за транзит кроз ову земљу потребно је испунити све наведене услове.

Према подацима МСП БиХ од 1. септембра ове године, при уласку на територију Сјеверне Македоније потребно је приложити исте доказе да нисте обољели од ковида-19 као и приликом преласка црногорске границе. За улазак путника у Словенију без карантина вриједиће европска дигитална потврда о вакцинисању (признају се све вакцине које су доступне у БиХ), или дигитална потврда трећих држава, са QР кодом, а основни критеријум за улазак је да је особа пребољела ковид, да је вакцинисана или да се тестирала ПЦР или ХАТ тестом, који мора бити негативан. 

Када је ријеч о земљама западне и сјеверне Европе, прије неколико дана Влада Шведске је донијела одлуку којом се грађанима БиХ забрањује путовање у ову земљу, осим особама са сталном дозволом боравка или онима који имају неодложну потребу да путују, уз услов да имају негативан тест на вирус корона. Ова одлука у складу је с најновијом препоруком Савјета Европске уније земљама чланицама, а донесена је након промјена епидемиолошке ситуације у БиХ. Осим БиХ, забрана је уведена и за грађане Молдавије, а ова одлука остаће на снази до 31. октобра 2021. године.

Када је ријеч о другим земљама ЕУ, Њемачка је 12. септембра 2021. године БиХ ставила на листу високоризичних земаља, чиме су поново уведена ограничења путовања за грађане БиХ, те су омогућена за особе која имају одобрен боравак у Њемачкој, држави чланици ЕУ или земљи чланици Шенгенског споразума, као и члановима њихове уже породице. 

– Улазак из БиХ за особе које немају одобрен поменути боравак није дозвољен, осим у случајевима када постоји посебна и хитна потреба за путовањем или у случајевима потпуне вакцинације вакцинама које су дозвољене у ЕУ – наводи се у подацима МСП БиХ. Такође, ако имате посебну или хитну потребу да уђете у Њемачку, осим потврде о вакцинацији, можете приложити негативан ПЦР тест или антигенски тест или потврду да сте преболовали ковид-19. 

БиХ је и на чешкој листи високоризичних земаља, те је улазак омогућен само бх држављанима који имају дозволу за краткорочни или дугорочни боравак, као и за особе које су потпуно вакцинисане одређеним типовима вакцина, а ако немате ово двоје, онда морате испунити исте услове које тражи већина европских земаља, а које смо раније у тексту навели.

Filter 2019