Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Град Источно Сарајево за два милиона КМ купује удио у предузећу “Мофас”

Извор: capital.ba

Влада Републике Српске одобрила је два милиона марака како би Град Источно Сарајево купио власнички удио у предузећу „Мофас“ чији стечај су затражили већински власници, а чему се противе радници који сматрају да та фабрика има будућност.

Из Владе Републике Српске је саопштено да је данас, на 28. посебној сједници, одобрена финансијска помоћ, у износу од 2.000.000 КМ, Граду Источно Сарајево, ради куповине власничког удјела предузећа „Мофас“ Источно Сарајево.

Предсједник Синдикалне организације „Мофаса“ Зоран Лазаревић рекао је да му је драго да је донесена одлука и да ће се покушати спасити та фабрика што је прије могуће.

– Не радимо већ пети мјесец, пет радника је за то вријеме напустило, а четири су испунила услов за пензију. Надам се да ће се фабрика што прије покренути како не би изгубили још радника и како би коначно почели са радом – рекао нам је Лазаревић.

Он се захвалио руководству Града на залагању да се фабрика спаси, као и Влади, која је реаговала у том смислу.

Да стратешки партнери Владе ликвидирају фирму, портал Capital је писао крајем јула. Ликвидацији су се радници противили и позивали Владу у помоћ.

Радници су више пута протестовали, одржавани су састанци са представницима локалне заједнице и ресорног министарства, а на крају су тражили помоћ од највишег руководства Српске

Предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта “Фамоса”.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Паул Бернхардт“ има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Свјетлана Шурлан (Capital)

Filter 2019