Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Гориво опет поскупљује: Ове седмице цијене деривата повећане за шест фенинга, а од наредне биће веће и до четири фенинга

Извор: Српска Инфо

Гориво у Републици Српској је поскупило ове седмице у просјеку за четири до шест фенинга, а нове, увећане цијене очекују се већ наредне седмице.

Тренутне цијене бензина БМБ95 су од 2,29 до 2,42 конвертибилних марака, дизел ЕД5 2,25 до 2,35 KМ зависно од регије и дистрибутера каже за Српскаинфо Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС.

Он каже да су и цијене плина такође у више наврата повећане, а посљедњи пут је то било прије два дана и то у просјеку за пет фенинга. Сада је малопродајна цијена од 1,36 KМ до 1,45 KМ.

– Ове седмице ће цијене горива бити на овом нивоу, док се наредне седмице очекује благи раст од око два до четири фенинга – додаје Тришић.

Влада Републике Српске је у априлу ове године донијела уредбу којом је ограничена маржа трговцима нафттних деривата.

– Трговицма који обављају трговине нафтним дериватима прописана је максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 KМ по литри деривата, док је трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописана максимална маржа од 0,25 KМ по литру – истичу у Министарству трговине.

Инспекцијски надзор над примјеном уредбе обавља Тржишна инспекција.

Filter 2019