Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Вучић: Пред нама тежак период, тражиће нестанак Српске

Извор: Танјуг, Срна

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је данас да српски народ у предстојећем периоду чекају велика искушења, и то не само на Косову и Метохији, већ и у цијелом региону, а нарочито у Републици Српској.

-Пред нама је тежак период. Биће огромни притисци на Републику Српску. Најмоћније земље света тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа, а све то пада на плећа Србије – рекао је Вучић на састанку са косовским Србима у Рашкој, организованом због упада приштинских специјалаца на сјевер Косова и рањавања Србина Срећка Софронијевића (36), преноси Срна.

Вучић је на том скупу указао да и иза данашњег упада специјалаца РОСУ у Сјеверну Митровицу и Звечан стоје западне силе, односно једна велика земља.
Он није желио да каже која је то земља, али је навео да је ријеч о сили која припада земљама Квинте и није дио ЕУ.

Он је у Рашки Србима са Космета пренио да је, након догађаја у сјеверној Косовској Митровици и Звечану, позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му „зауздајте их, а ако нисте у стању зауздаћемо их ми“, преноси Танјуг.

-Они су ми рекли „радимо на томе“ и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње ЕУ – казао је он.

Вучић је рекао да то не значи да их из ЕУ не би подржали и подсјетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на сјевер против кријумчара, криминалаца.

Казао је да разуме гњев српског народа на КиМ.

Пред одговарање на захтјеве и питања Срба Вучић их је замолио да га не прикидају и потом казао да неће превише о прошлости.

-Нећу ни колико нас је било 1961, како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на КиМ, нећу да идем ни кроз лоша решења која само имали 1999, ћутање на погром над нашим народом 2004, ни 2008. када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава. Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из УН све пресели у ЕУ. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012.године и били због тога прогањањи од сопствене државе. Завршио сам са тим – рекао је он.

Вучић је казао да зна шта мисли обичан народ.

Лидерима Српске листе је поручио да није тражио од њих да буду уз њега, или заједно, зато што им се нешто свиђа.

-У нашем послу када се ради о КиМ не постоји ниједна лепа ствар која може да нам се свиђа – додао је он.

Указао је да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози цијелу Србију.

Београд уз Србе на Космету

Вучић тврди да постоји неклико ствари звог којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе.

-У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у тимо сналазе – рекао је Вучић на састанку.

Како је рекао, њима није циљ смао независно цјеловито Косово, већ и слабљење Србије.

-Њима не одговара да Србија даље напредује, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабике, војску… Зато је потребно зауставиити Србију – указао је Вучић.

Према његовим ријечима, они неће одустати, наводећи ту, као и увијек Велику Британију, САД и Њемачку, на првом мјесту, а затим и Француску, Италију, цијелу Квинту.

Предсједник Србије је навео и да је са Приштином немогуће разговарати.

-Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе – рекао је Вучић.

Додао је да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од мјесец дана стоје лијекови на административном прелазу, желећи тако да унизе Србе.

Поручио је Србима са Косова и Метохије да ће држава шта год да се деси, бити уз свој народ на КиМ и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле „колика је цена коју ћемо сви морати да платимо“.

-Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насије, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо – поручио је Вучић.

Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.

-Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо споразуме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан – у тој борби за заштиту живота наше деце на КиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби – рекао је Вучић.

Додао је да је добро разумио ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свјестан тога да га, шта год да их замоли, неће послушати, али да је дошао да разговара са њима.

Вучић је рекао да се плаши да „у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамјерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија“.

-Зато хоће да нас увуку у сукобе – рекао је Вучић.

Filter 2019