Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Возачи неће плаћати 100 KМ за увиђај: Обрисана спорна одредба из Приједлога закона о безбједности саобраћаја РС

Извор: Српска Инфо

Учесник лакше саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције на лице мјеста неће морати да плаћа 100 KМ за трошкове увиђаја, како је то првобитно било предвиђено законом.

У односу на Нацрт закона о безбједности саобраћаја на путевима РС, у приједлогу закона који је Влада РС недавно усвојила обрисана је одредба која је иначе изазвала велику дискусију у јавности.

Било је прописано да у ситуацији када учесници удеса с мањом материјалном штетом не пристају да попуне и потпишу образац европског извештаја о незгоди, возач који захтијева излазак полиције на терен за тај увиђај мора да плати 100 KМ. Ако знамо да полицију најчешће зове возач који није скривио удес, за многе је било дискутабилно зашто се на њега сваљује овај трошак.

У Министарству саобраћаја и веза РС за Српскаинфо су потврдили да је у тексту приједлога закона обрисана ова одредба, а појаснили су и зашто.

– Ради се о јавној услузи коју пружа јавни орган у складу са законом прописаним јавним овлашћењима, а не о услузи коју јавни орган пружа по тржишним условима, те чињеници да се иста финансира из општих прихода буџета – кажу из министарства.

Подсјетимо, прије неколико мјесеци из овог министарства су објашњавали како позиви полицији да обаве увиђај, приликом удеса са мањом материјалном штетом, узрокују “беспотребне застоје и гужве у саобраћају, материјалне трошкове полицији и ангажовање капацитета полицијских службеника, који би те капацитете могли преусмјерити на друге активности”.

Образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди возачи добију приликом регистрације, а користи се за удесе с мањом материјалном штетом.

Filter 2019