Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Велика акција полиције из РС и ФБиХ, ухапшено седам особа

Извор: Н1

Полицијски службеници Федералне управе полиције, под надзором Kантоналног тужилаштва Западнохерцеговачког кантона, данас су у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, Министарством унутрашњих послова Kантона Сарајево и Министарством унутрашњих послова Унско-санског кантона извели оперативно тактичку акцију на подручју Федерације БиХ и Републике Српске.

Том приликом слободе је лишено седам особа иницијала С.Р. (1982), М.Ш. (2000), Д.K. (1980), Д.Ј. (1980), А.М. (1987), М.Б. (1980) и Е.Х. (1985).

Особе лишена слободе се сумњиче за извршење кривичних дјела “Удруживање ради чињења кривичних дјела” из члана 340., “Рачунална превара” из члана 395., као и кривичног дјела “Прање новца” из члана 272. Kривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

Поступајући по наредби Општинског суда у Широком Бријегу полицијски службеници Федералне управе полиције су извршили претресе објеката које поменуте особе користе, те је том приликом пронађен одређени број лаптопа, мобитела, десктоп рачунара и остале рачунарске опреме која се може довести у везу са извршењем наведених кривичних дјела, а који ће се користити у поступку.

“Такође, пронађена је прашкаста материја која својим изгледом асоцира на опојне дроге, као и оружје које потичу из других кривичних дјела. Наведена лица се сумњиче да су одређени временски период у циљу стицања противправне имовинске користи рачунарском преваром методама социјалног инжењеринга и “пхисхинга” преузимали мобилно банкарство оштећених особа, након чега су новац пребацивали на унапријед припремљене рачуне правних и физичких особа”, саопштено је из ФУП-а.

Особе лишене слободе ће након криминалистичке обраде у у службеним просторијама Федералне управе полиције у законском року бити предате у надлежност Kантоналном тужилаштву Западнохерцеговачког кантона уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу. Акција је изведена након предузимања вишемјесечних радњи и мјера на документовању овог кривичног дјела.

Filter 2019