Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Бројке упозоравају на тешку епидемиолошку ситуацију у Српској: “Ковид” амбуланте пуне, вакцинални пунктови празни

Извор: Глас Српске

За свега десет дана октобра у Републици Српској је од посљедица заразе вирусом корона преминуло чак 13 особа старости од 20 до 49 година, а љекари упозоравају на то да је вакцина једино и најјаче оружје да би избјегли тешку клиничку слику, респиратор и коначно стали у крај епидемији.

Према подацима из дневних извјештаја Института за јавно здравство РС, 1. октобра укупан број преминулих од посљедица заразе у Српској био је 4.253.

У болницама упозоравају да је међу обољелима са тешком клиничком сликом већина невакцинисаних те да посебно млађи људи избјегавају имунизацију. Директор болнице у Градишци Рајко Додик казао је за “Глас Српске” да се у тој здравственој установи лијечи 49 “ковид” пацијената.

– Око 90 одсто оних са тешком клиничком сликом су невакцинисани, а на респиратору су 100 одсто невакцинисани – упозорио је Додик, нагласивши да је и то један од показатеља да је вакцинација ефикасна и да би вакцинални пунктови требало да буду пунији.

Да је све више заражених међу младима који нису вакцинисани истакла је и координаторка на вакциналном пункту Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Александра Тадић.

– Примјетно је да је овим новим таласом обухваћено све више младих људи, невакцинисаних. Ми у Ургентном центру водимо евиденцију за све пацијенте који се јаве љекару и који су хоспитализовани, да ли су вакцинисани или не. Неупоредиво је већи број оних који су невакцинисани – истакла је Тадићева додавши да за сада нико од вакцинисаних није имао тешку клиничку слику нити је преминуо.

Директорица бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин рекла је за “Глас Српске” да су амбуланте препуне свакога дана.

– “Ковид” амбуланта ради 24 часа и заражених има много, стање је алармантно. Сматрам да још нисмо дочекали пик овог четвртог таласа – рекла је Ђукинова. Истакла је да је вакцинација утихнула.

– С једне стране има доста оних који зову и распитују се за трећу дозу, док са друге стране има много младих који неће ни да чују за имунизацију – упозорила је Ђукинова и додала да се мјере не поштују у потпуности и да корона бројке у Бијељини рапидно расту.

Продужене мјере

Републички штаб за ванредне ситуације продужио је до 1. новембра мјере за борбу против вируса корона у Републици Српској. Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је штаб на јучерашњој сједници прихватио и информацију о расподјели 25.000 доза друге компоненте вакцине “спутњик ве”. Осим тога, задужен је Институт за јавно здравство РС да изврши расподјелу вакцина здравственим установама у Српској.

Filter 2019