Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

“Bebin pogled nam je najveća nagrada” Hrabri policajci iz zgrade u plamenu spasli novorođenče i slijepu ženu

Izvor: srpskainfo.com/Goran Obradović

Hrabri policajci Aleksandar Cerovina i Boban Jolović iz PU Istočno Sarajevo nisu ni na sekund razmišljali o svom životu kada su saznali da se na istom spratu, gdje je gorio stan, nalazi i majka s bebom.

Jolović je policajac u Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, a Cerovina je vođa sektora u istoj stanici.

U razgovoru za Srpskainfo, Cerovina je pojasnio kako su spasavali živote iz zgrade u plamenu, ali i kakav je osjećaj kada pogledate bebu nakon što je iznesete iz stana punog dima.

– Bili smo juče u patroli kada smo oko 15.30 dobili dojavu da gori stan u Hilandarskoj ulici. Čim smo stigli vidjeli smo da iz stana na trećem spratu izbija gusti i crni dim. Krenuli smo prema ulazu u zgradu i već u haustoru se osjetio jak smrad od vatre i već je tu bilo teško disati od dima – priča Cerovina.

Aleksandar Cerovina

Kaže da su upravo u haustoru sreli stanare iz tog stana, a koji su im rekli da su svi izašli na vrijeme i da niko nije ostao u požaru.

– Odmah nam je bilo lakše i kolega i ja smo odlučili da uđemo u zgradu kako bi evakuisali stanare. Čim smo ušli u zgradu, shvatili smo da zgrada ima plinske instalacije. Morali samo obiti ormarić kako bi zavrnuli ventile i tako spriječili još veću tragediju – kaže naš sagovornik.

Dodaje da su zatim išli od stana do stana i lupali na vrata kako bi svi napustili zgradu.

– Stanje u zgradi je bilo užasno. Nije se moglo disati od dima, sve je bilo crno. Mi smo morali stavljati ruke i košulje preko usta kako bi mogli disati. Kada samo se popeli na treći sprat, na stanu u kojem je bio požar bila su otvorena vrata i ogromne količine dima su izlazile iz stana. Utvrdili smo da nikoga nema unutra  – priča on za Srpskainfo.

Cerovina kaže da su zatim pokucali na vrata pored stana koji je gorio i da tada nastaje prava drama. Žena koja im je otvorila vrata bila je u šoku i samo je ponavljala „beba, beba“.

– Odmah sam ušao u njihov stan, koji je takođe bio pun dima. Majka je bila u potpunom šoku i kada sam je pitao “gdje je dijete” ništa nije govorila. Ušao u sam u sobu i zatekao jednomjesečnu bebu, stavio sam je u nosiljku i zatražio od te žene da mi da neku deku kako bih je pokrio. Međutim, ona nije reagovala – prepričava Cerovina za Srpskainfo.

Kaže da je zatim sa kreveca uzeo deku i umotao cijelu nosiljku, kako beba ne bi udisala dim.

– Čim sam je umotao uzeo sam nosiljku i krenuo prema izlazu. Ženi sam rekao da samo uzme jaknu i da krene za mnom, te da zatvori vrata da više ne ulazi dim. Međutim, do nje kao da nisu dopirale moje riječi – ističe hrabri policajac.

On je potom s bebom u rukama strčao niz stepenice, ali onda se dešava neobična situacija.

– Bebina majka je tada primjetila da nema djeteta u kući i počela je panično da je traži. Ja sam se ponovo popeo do nje i rekao da je beba sa mnom i da što prije izađe ispred zgrade – prepričava Cerovina.

Ističe da je taj trenutak kada su izašli ispred zgrade, i kada je sklonuo deku sa nosiljke i ugledao bebu, ono što će obilježiti njegov život i ono zbog čega radi ovaj posao.

– Kada sam skinuo deku i vidio da me beba gleda i maše rukicama prema meni, to je ono nešto što probudi emocije u čovjeku. Taj pogled bebe je najveća nagrada koju mogu dobiti, ništa drugo u životu čovjeku ne treba. Ništa te ne može ni učiniti srećnijim nego kad znaš da si spasao jedan život – u dahu priča Cerovina.

Prema njegovim riječima, ni tu nije bio kraj herojskim poduhvatima njega i kolege Jolovića.

Boban Jolović

– Kolega je otišao do trećeg stana na tom spratu i u njemu je zatekao slijepu ženu i njenu majku, koja je jako stara. One takođe od dima i šoka nisu mogle izaći iz stana. Jolović ih je bezbjedno izveo iz zgrade. U tom trenutku su došli i vatrogasci i njima smo pomagali u razvlačenju vatrogasnih crijeva i gašenju – ističe Cerovina i dodaje da, na sreću, u ovom požaru nije bilo žrtava.

Aleksandar Cerovina kaže da je i ranije učestovao u spasavanju života, ali da je ovo događaj koji on i kolega Boban nikada neće zaboraviti.

– Uveče, kada sam došao kući, i ja sam teško disao. Imao sam problema s plućima zbog dima kojeg sam se nagutao, ali sve to čovjek zaboravi kada zna šta je uradio tog dana. Čuo sam se sa ocem bebe i on mi je rekao da su i ona i majka dobro. Ovo je ono zbog čega sam se i odlučio na ovaj poziv i na sekund nisam oklijevao kada je trebalo ući u zgradu i u stan. Opet bih sve isto uradio – poručuje Cerovina za Srpskainfo.

Filter 2019