Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Аћимовић: Бустер доза подиже имуни систем

Извор: РТРС

Бустер доза, односно трећа вакцинација подиже имуни систем да људи буду заштићени од вируса корона, рекла је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

– Бустер се зове зато што се прима шест мјесеци послије друге дозе, а могу да је приме сви они који су вакцинисани прије 31. марта ове године – нагласила је Аћимовић.

Вакцинација трећом, односно бустер дозом вакцине против вируса корона приоритетних група грађана, као што су особе старије од 65 година, те хронични болесници, у Републици Српској почиње у понедјељак, 18. октобра.

– Познато је да особе старије од 65 година имају слабији имунитет и они су приоритет код вакцинације, као и они са хроничним болестима. Потом слиједе здравствени радници, као и сви они који раде у домовима са старијим особама, те просвјетни радници – поручила је Аћимовић.

Она је додала да нема потребе да се ради тест на антитијела.

– Нема потребе да радите тест на антитијела, јер ми још увијек не можемо са сигурношћу знати који је то ниво који штити од вируса корона – каже Аћимовић.

Апеловала је на здравствене раднике да прочитају упуства око вакцинације, да би се избјегли црни сценарији као у Србији, гдје је преминуло чак шест трудница.

– Вацина је сигурно лијек, а како труднице спадају у веома ризичну групу, препоручујемо породичним љекарима да им савјетују да се вакцинишу – закључила је Аћимовић.

Filter 2019