Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Анимирани филм о Митрополији дабробосанској на фестивалу у Кијеву

Извор: Срна

Анимирани филм “Митрополија дабробосанска – осам вијекова духовности и културе” номинован је у категорији најбољи анимирани филм на Међународном фестивалу православног филма “Покров” у Кијеву у Украјини.

Фестивал се по 19. пут одржава под покровитељством Украјинске православне цркве /Московска патријаршија/, благословом Његовог блаженства митрополита Кијевског и све Украјине Онуфрија, а под руководством Његовог високопреосвештенства митрополита Обуховског Јоне.

Организатор је за анимирани филм “Митрополија дабробосанска – осам вијекова духовности и културе” додијелио диплому “за креативно истраживање у освјетљавању историјских догађаја”, саопштено је из Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски”.

Анимирани филм о Митрополији је настао на радионицама Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски” у сарадњи са студијом “Дом анимације” из Сремских Карловаца.

Настао је поводом обиљежавања јубилеја 800 година од оснивања Митрополије дабробосанске и описује најважније историјске догађаје, личности и знаменитости митрополије.

Због пандемије вируса корона фестивал се ове године одржава у два формата, први са приказивањима публици уз учешће представника номинованих филмова од 11. до 14. октобра и други у онлајн формату од четвртка до четвртка, 14. до 21. октобра, на телевизији “Спас” и на “Јутјуб” платформи “покров кино”.

Уз благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома гости фестивала су у име Митрополије били протонамјесник Младен Дробњак и јереји Дражен Делић и Немања Ђуреиновић.

Побједници овогодишњег фестивала биће проглашени по завршетку фестивала, а сви номиновани филмови могу се погледати на веб-страници фестивала /pokrovkino.com/.

Православни центар за младе захвалио је Министарству цивилних послова у Савјету министара, Министарству културе и информисања Србије, Секретаријату за вјере Владе Републике Српске, граду Источно Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те компанији “Витинка”, који су помогли настанак анимираног филма и учешће на фестивалу.

Filter 2019