Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Kако су у афери “Kорона уговори” искористили ванредно стање да се обогате

Извор: Српска Инфо

Окружни суд у Бањалуци, након детаљне анализе свих доказа Посебног одјељења Републичког јавног тужилаштва, одредио је једномјесечни притвор Браниславу Зељковићу, директору Института за јавно здравство РС и још тројици осумњичених за злоупотребе у поступцима јавних набавки током пандемије корона вируса.

Осим Зељковићу, притвор је одређен Драгану Дубравцу, директору фирме „Промединг“, Славку Бојићу, директору фирме „Procontrol“ и Саши Марковићу, власнику туристичке агенције „Travel for fun“.

Притвор осумњиченима одређен је због опасности да ће уколико се буду бранили са слободе утицати на свједоке, те уништити или сакрити доказе битне за кривични поступак.

Зељковић и остали, осумњичени су да су од 25. марта до 25. маја прошле године искористили ванредну ситуацију проглашену због пандемије корона вируса, те у два одвојена случаја оформили конзорцијум фирми који је учествовао на преговарачким тендерима Института за јавно здравство у поступцима набавке медицинске и заштитне опреме.

Материјална штета коју су према информацијама из тужилаштва починили осумњичени износи 790.000 KМ.

Маске набављали за 0,36 фенинга, а продавали их Институту за 6,9 KМ (без ПДВ)

У првом случају, Славко Бојић директор фирме „Procontrol“ и Драган Дубравац директор фирме „Промединг“ закључили су уговор о формирању конзорцијума за увоз заштитне опреме и медицинских маски са ЈЗУ Институт за јавно здравство РС.

Осумњичени су, како је открила досадашња истрага, били свјесни да правно лице „Procontrol“ није регистровано за промет медицинском опремом, нити је уписано у регистар велепрометника медицинским средствима, а све у циљу да се фирми „Procontrol“, као неквалификованом правном лицу, прибави корист.

Бранислав Зељковић је, према наводима из истраге, у овом случају искористио службени положај као директор Института за јавно здравство и прибавио корист фирми „Procontrol“ у износу од 241.000 марака, а на штету Буџета Српске.

Зељковић је искористио ванредно стање изазвано пандемијом корона вируса у Српској, када су грађани били под незапамћеном репресијом, паником и затварањем, па након што је „Procontrol“ доставио понуду ИЗЈЗ за набавку 50.000 медицинских маски укупне вриједности 345.000 марака без ПДВ, Зељковић је у име ИЗЈЗ провео поступак јавне набавке преговарачким поступком и без објаве обавјештења о набавци 50.000 респираторних маски.

– Kоличина и вриједност набавке утврђена је на основу понуде фирме „Procontrol“ од 24. марта прошле године. Зељковић је позив за учествовање у поступку јавне набавке упутио фирми која није ни била квалификована за учешће на тендеру, нити је имала дозволу Агенције за лијекове БиХ којим се одобрава вршење промета медицинских средстава – објаснио је извор из истраге.

Осумњичени Зељковић је уз позив фирми „Procontrol“ доставио и тендерску документацију и то два дана прије званичне објаве обавјештења о набавци.

Фирма „Procontrol“ је, како открива извор из истраге, по претходно постигнутом договору, вишеструко увећала цијене маски од увозних и то на начин да се два пута фактуришу, како би се прикрила њихова стварна вриједност, а све у намјери да ИЗЈЗ прихвати такву понуду.

Зељковић је 27. марта прошле године потписао уговор са групом понуђача коју су чиниле фирме „Procontrol“ и „Промединг“, иако тендерском документацијом уопште није била предвиђена могућност учешча групе понуђача.

Овим уговором дефинисана је реализација набавке 50.000 медицинских респираторних маски у вриједности 403.000 марака са ПДВ-ом, а Зељковић је пропустио да утврди како уз понуду није достављен цертификат који потврђује да се радило о медицинским маскама, а како је било предвиђено тендерском документацијом.

Фирма „Procontrol“ након тога ИЗЈЗ издаје рачун и отпремницу за медицинске маске по цијени од осам марака по комаду са ПДВ-ом или укупно 403.000 марака са ПДВ, иако је осумњичени Бојић знао да је „Промединг“ те маске увезао из Kине по цијени од 0,36 марака по комаду, а потом те маске фактурисао фирми “Procontrol” по цијени од двије марке без ПДВ по комаду, а „Procontrol“ у коначници их продао по вишеструко већој цени ИЗЈЗ, односно за 6,9 марака по комаду, без ПДВ.

На овај начин Зељковић је фирми „Procontrol“ омогућио зараду од најмање 241.500 марака, те штету у истом износу по буџет РС.

Туристичка агенција “зарадила” 550.000 KМ

По другој тачки Зељковић се терети да је искориштавањем службеног положаја омогућио незакониту зараду фирми „Travel for fun“ из Бањалуке која је у власништву осумњиченог Саше Марковића.

Зељковић је, како наводи извор Српскаинфо, провео поступак јавне набавке преговарачким путем са групом понуђача односно фирми „Промединг“ и овога пута поменуте туристичке агенције, а све у циљу набавки медицинских заштитних одијела, маски за лице и бесконтактних термометара. Процијењена вриједност била је 2,4 милиона марака без ПДВ.

Агенција „Travel for fun“ је на основу раније постигнутог договора, доставила понуду испред групе понуђача, која је била састављена од поменуте агенције и фирме „Промединг“, након чега је Зељковић у име ИЗЈЗ потписао уговор о набавци медицинске заштитне опреме са осумњиченим Марковићем, иако је знао да тендерском документацијом није предвиђена могућност учешћа групе понуђача.

Сумња се да су Зељковић и Марковић починили кривично дјело у периоду од 9. априла до 25. маја прошле године.

Зељковић се терети да је искористио свој службени положај на начин да је прибавио корист правном лицу “Travel for Fun” на начин да је искориштавањем ванредне ситуације прихватио понуду за набавку медицинских заштитних одела, маске за лице и професионалног неконтактног дигиталног термометра 500 комада, укупне вриједности 2.388.500 KМ без ПДВ.

Сумња се да Зељковић није извршио надзор нити провјеру наруџбе, те је умјесто медицинских добио немедицинска одијела без одговарајуће медицинске декларације, цертификата и стандарда који нису поријеклом из Kине већ су произведени у БиХ, иако се у понуди наводило да су из Kине.

У овом случају такође је наведена већа цијена од набавне, а агенција “Travel for Fun” је стекла корист у износу од 550.000 KМ на штету буџета РС.

Зељковић: Радио сам у складу са законом

Бранислав Зељковић директор Института за јавно здравство РС изјавио је током саслушања у тужилаштву да није учинио кривична дјела која му се стављају на терет, те да су он и службе којима је руководио, поступали у складу са законом. Зељковић је уједно тужиоца упознао да он није избјегавао долазак на саслушање, те да је 15. септембра (дан акције и хапшења осумњичених) имао заказан преглед у Београду и да је због тога напустио Бањалуку.

– Нисам знао када ће се обавити претрес и да ће се у то вријеме указати потреба за мојим испитивањем – бранио се осумњичени Зељковић.

Након што је сазнао да су га тражили, Зељковић је навео да се јавио главном инспектору Управе за организовани и тешки криминалитет.

У прилогу је доставио и медицинску документацију у оригиналу.

Према овој документацији, преглед Зељковића код специјалисте за ОРЛ у УKЦ Србија трајао је свега 10 минута. Из документације коју је Зељковић доставио републичком јавном тужиоцу, вријеме пријављивања на прегледа био је у 17.49, а завршетак прегледа у 17.59 код љекара специјалисте ОРЛ.

Сами у одвојеним ћелијама

Бранислав Зељковић директор Института за јавно здравство РС и саучесници Драган Дубравац, Славко Бојић и Саша Марковић смјештени су у притворску јединицу Kазнено поправног завода Бањалука на Туњицама.

Извор Српскаинфо изјавио је да су осумњичени раздвојени у одвојене ћелије.

– Зељковић, Дубравац, Бојић и Марковић су у одвојеним ћелијама и без “цимера”- открио је извор Српскаинфо из правосуђа.

Filter 2019