Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Buduće generacije ne smiju da odrastaju sa osjećajem krivice

Izvor: Srna

Grad Istočno Sarajevo je u vrijeme NATO bombardovanja 1995. godine pretrpio velika stradanja, a krivica je pripisana Srbima, ali obilježavanje Dana sjećanja na žrtve tog bombardovanja je obaveza svih jer buduće generacije ne smiju da odrastaju sa takvim osjećajem, poručio je sinoć gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Ćosić je rekao da će izgradnjom spomenika žrtvama NATO bombardovanja i muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata postojati institucije koje razvijaju kulturu sjećanja.

“Spomenik žrtvama biće u Istočnom Sarajevu i za njega već imamo određena sredstva za projekat, a na Palama zajedno sa Vladom Republike Srpske završavamo muzej. Onda će nam ostati segment formalnog i neformalnog obrazovanja. Tim formalnim obrazovanjem u kontinuitetu godinama bismo učili djecu šta se tačno desilo na srpskim prostorima”, rekao je Ćosić.

On je novinarima u Palama, gdje je prisustvovao okruglom stolu o temi “NATO bombardovanje Republike Srpske”, rekao da se mora govoriti o posljedicama i odnosu srpskog naroda prema bombardovanju Republike Srpske.

“Grad Istočno Sarajevo, tada Srpsko Sarajevo od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine pretrpio je velika stradanja. NATO je istresao više od hiljadu bombi, stradalo je više od stotinu ljudi”, naveo je Ćosić i podsjetio da osam zemalja članica NATO-a bombardovalo Republiku Srpsku i područja svih opština u sastavu grada.

Cilj nije bio, kako su tada govorili da se izvrši deblokada Sarajeva, odnosno da se spriječi bombardovanje Sarajeva, već, kaže Ćosić, mnogo širi.

“Mislim da će istoričari reći da je cilj bio da narod sa ovog prostora bude eliminisan, da nam se desi BljesakOluja”, naglasio je Ćosić.

On je rekao da su od žrtve htjeli da naprave krivca i da srpskom narodu nametnu osjećaj krivice za rat na ovim prostorima, ali da generacije koje dolaze ne smiju da rastu sa tim osjećajem.

Prema njegovim riječima, obaveza je svih stanovnika grada da obilježavaju Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, kao i lokalne zajednice i republičke institucije zbog generacija koje dolaze.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO zločinci su u akciji pod nazivom “Namjerna sila” koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da “ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto”.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi, iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja, što je lično potvrdio i Jasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine, na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske SRNA.

Filter 2019