Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić sa japanskim biznismenima o mogućoj saradnji

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa japanskim biznismenom Tokihirom Ikedom,  direktorom  Đim grupacije (JIM GROUP) i njegovim saradnicima o mogućnostima uspostavljanja saradnje u različitim oblastima, prvenstveno u turizmu i prehrambenoj industriji. Sastanak sa japanskim biznismenima organizovan je posredstvom amabasadora Bosne i Hercegovine u Japanu Siniše Berjana.

Gradonačelnik  Ćosić zahvalio je gostima iz Japana, ističući da je Japan najveći donator u BiH, te da je japanski narod mnogo pomagao i pomaže građanima Republike Srpske.

„Istočno Sarajevo ima značajne turističke potencijale, šumska bogatstva, mogućnost za uzgoj i proizvodnju domaće, zdrave hrane. Smatramo da, bez obzira na teritorijalnu udaljenost, možemo ostvariti saradnju i pronaći zajednički interes“, naglasio je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da se Istočno Sarajevo početkom godine pridružilo međunarodnom Savezu opština i gradova „Gradonačelnici za mir“, te da je to bio prvi korak u uspostavljanju saradnje sa Japanom. Gradonačelik je zahvalio i amabasadoru Berjanu, koji je, kako je istakao, najbolji predstavnik Istočnog Sarajeva u prijateljskom Japanu.

Japanski biznismeni rekli su da Istočno Sarajevo posjeduje veliki turistički i poljoprivredni potencijal, istakavši da su oni posebno zainteresovani za uvoz hrane.

Gosti iz Japana izrazili su nadu da će u narednom periodu biti ostvarena saradnja japanskih i domaćih univerziteta, te da će u budućnosti biti omogućena razmjena studenata.

Nakon sastanka, gradonačelnik i gosti iz Japana obišli su Džudo klub „Randori“ iz Istočnog Sarajeva.

Filter 2019