Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Њемачка: Тијесна побједа социјалдемократа, поражена странка Ангеле Меркел

Извор: Агенције

Њемачка Социјалдемократска странка (СПД) тијесно је побиједила на федералним изборима и поразила странку одлазећег канцелара Ангеле Меркел, показују прелиминарни резултати.

СПД је добио 25,7 одсто гласова, а владајући блок Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) освојио је 24,1 одсто гласова.

Зелени су остварили свој најбољи резултат у историји и трећепласирани су са 14,8 одсто гласова, пренио је Би-Би-Си.

Овакви резултати значе да ће нову власт формирати коалиција. Лидер СПД-а Олаф Шолц изјавио је раније да његова странка има јасан мандат за формирање владе.

Анкете на биралиштима указале су на неизвјестан резултат након којег актуелни канцелар остаје на функцији до формирања нове коалиције, а то може да потраје до Божића.

Насљедник Меркелове имаће задатак да води највећу европску економију у наредне четири године, а гласачи су показали да су им климатске промјене приоритет.

Шолцове присталице су бурно поздравиле лидера СПД-а, а он је у обраћању телевизијској публици рекао да су му грађани повјерили задатак да формира “добру и прагматичну владу за Њемачку”.

Милиони Нијемаца гласали другачије него прије четири године

Више милиона Нијемаца на парламентарним изборима гласало је за другу политичку странку него прије четири године, а највише бирача изгубили су владајући конзервативци.

Kако се наводи у анкети Института за истраживање јавног мњења Инфратест, спроведеној за телевизију АРД, 1,4 милиона Нијемаца окренуло је леђа унионистима и опредијелило се за социјалдемократе, а међу њима највише је старијих људи и жена.

Осим тога, око 900.000 гласова ЦДУ/ЦСУ отишло је данас Зеленој странци, а 340.000 либералима, преноси ntv.de.

Осим тога, Зелени су ове године добили и 470.000 гласова Љевице и 320.000 социјалдемократа.

Истовремено, за социјалдемократе гласало је и 590.000 некадашњих бирача Љевице.

Filter 2019