Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Њемачка бира, ко ће наслиједити Ангелу Меркел?

Извор: Глас Српске

Око 60,4 милиона Нијемаца на савезним изборима одлучује о будућем саставу парламента и посредно о будућем канцелару, који ће наслиједити Ангелу Меркел.

Очекује се да ће главну борбу водити конзервативни демохришћани и социјалдемократе, који тренутно заједно чине велику црно-црвену коалицију, и опозициони Зелени.

Те три странке су и једине које су званично истакле своје кандидате за канцелара.

Сва три кандидата одржали су завршне митинге посљедњег дана кампање у суботу у најмногољуднијој њемачкој покрајини Сјеверној Рајни-Вестфалији.

Премијер те покрајине Армин Лашет, кандидат демохришћана који жели да замијени Ангелу Меркел, на митингу је имао и подршку саме њемачке канцеларке, која му се и придружила на бини. 

У главном граду покрајине Диселдорфу, митинг је одржала предсједница Зелених Аналена Бербок, која је у априлу важила за главног кандидата за канцелара, али се та њена предност у међувремену истопила, док се њена странка, према анкетама, тренутно налази на трећем мјесту.

Актуелни вицеканцелар Олаф Шолц, кандидат Социјалдемократске партије, имао је митинг у Келну.

И поред константног пада рејтинга странке, својом сталоженошћу успио је да врати рејтинг странке и допадне се Нијемцима, који би када би се канцелар бирао у директним изборима, имао и највеће шансе да се нађе на том мјесту.

У Бундестаг ће вјероватно ући и партије које и сада имају посланике – либерали, екстремно десна Алтернатива за Њемачку и партија Љевица.

Извјесне шансе аналитичари дају и партији Слободни бирачи, која на изборима фигурира као мала странка, иако има посланике у парламентима неколико њемачких савезних покрајина, а у Баварској учествује и у покрајинској влади.

Анкете које су рађене током предизборне кампање дају предност СПД-у.

Социјалдемократе према истраживањима непосредно уочи избора имају подршку 25 одсто бирача, демохришћани су на 21 одсто, а Зелени на 16.

Алтернатива за Њемачку и Либерали су, према анкетама, на 11 одсто, док Љевица има око 7 одсто подршке бирача.

Filter 2019