Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

Ђаковић-Девић: Можемо очекивати повећан број заражених ученика вирусом корона

Извор: Срна

Епидемиолог Института за јавно здравље Републике Српске Јелена Ђаковић-Девић истиче да се очекује раст броја заражене дјеце у школама вирусом корона.

Коментаришући тренутну епидемиолошку ситуацију Јелена Ђаковић-Девић казала је како је много више болничких пријема и да су тренутно 43 особе у Републици Српској на респираторима.

Навела је и да су најугроженија подручја, кад је у питању зараза вирусом корона, велика мјеста, као што су Бањалука, Бијељина, али и у мањим срединама је такође повећан број заражених.

– У овом тренутку у школама имамо само спорадичне случајеве. Наредни период ће показати ситуацију у школама. Почетак школске године јесте ризик, али ризик је то који можемо поднијети. Раније се показало да школе нису биле генератор новообољелих али када имате погоршану епидемиолошку ситуацију, свакако можемо очекивати и повећање броја заражених ученика – рекла је она.

Каже да ће дјеца и адолесценти бити група са најмање вакцинисаних и уколико будемо имали ситуацију да се не придржавамо епидемиолошких мјера, све то како истиче може допринијети и већој циркулацији вируса међу овом старосном групом.

Казала је и да је највећи број заражених у старосној групи од 30 до 49 година и од 20 до 29.

– Ово су старосне групе у којима примјећујемо већи пораст заражених. Генерално у ризику остају и старије особе и особе са хроничним обољењима. Поновићу да је међу дјецом најмање вакцинисаних тако да можемо очекивати циркулацију и у том узрасту – нагласила је Ђаковић-Девић за Н1.

У Републици Српској се већ кренуло са имунизацијом дјеце, а Ђаковић-Девић је казала како у Српској нису почели са масовном имунизацијом, али да имају вакцину која је одобрена за примјену дјеци од 12 година и препоручују је за дјецу са хроничним обољењима.

Такође истиче како нису затворили врата ни за другу дјецу, тако да уколико родитељи одлуче да вакцинишу дјецу у овом узрасту, могу то учинити.

Filter 2019