Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Шта грађани пријављују на број 122?

Извор: Елта ТВ/Мира Костовић

Ако у Источном Сарајеву позовете 122 чућете Бојанов или глас његових колега у полицијској станици Источна Илиџа.

Бојан Мацан је шеф смјене и најчешће први са којим ступате у контакт када позовете 122. Управо на овај телефон усмјерен је највећи дио позива који упућују грађани. Од хитних позива, до просипања мрва са балкона.

„Отприлике ми то зовемо број за све и свашта. Пријављују се саобраћајне незгоде, кривична дјела, насиље у породици, али и комшијски односи – просипање мрва са балкона, цурење воде са балкона. У суштини све се пријављује“, прича Бојан Мацан, шеф смјене у ПС Источна Илиџа.

Иако неки позиви знају бити чак и смијешни, поступа се по свакој пријави и свака се адекватно анализира. Дежурне партоле су увијек ту и шеф смјене има могућност брзе реакције и повратне информације са терена. Од велике помоћи су и камере. Сваки дан носи нове позиве, а неки се посебно памте и препричавају.

„Прије 10-ак дана смо имали позив, пријаву да се у хаустору стамбене зграде у Источној Илиџи налази тијело мушке особе које лежи непомично. Патрола је дошла и утврдила да се ради о лицу које је у јако алкохолисаном стању, ноћ прије је био на свадби. Промашио је свој стан, зграду, чак и општину јер живи у Источном Новом Сарајеву. Kолеге су му помогле и транспортовале га до адресе становања, предали га жени у стан и то је то“, каже Мацан.

Припадник је МУП-а Српске већ 12 година. Од оснивања Полицијске станице Источна Илиџа је шеф смјене и то искуство је драгоцјено у бројним ситуацијама. Сваком позиву и он и колеге приступају максимално озбиљно, иако се дешава да на неке позиве скоро да остане без ријечи.

„Десило ми се да је госпођица назвала, било је пуно посла ја сам се јавио а тамо је била пријава „Јао, мене боли душа“ па сам онако у некој љутини рекао „Госпођице, ми душу не лијечимо“. Kажем вам има свега, људи све пријављују.“

Kада се и сличне ситуације десе, полицајци ће вам и даље пружити адекватне информације. Број 122 доступан је 24 часа, отворен за све пријаве грађана. Из ПУ Источно Сарајево поручују да су спремни да реагују на све пријаве и охрабрују грађане да се јаве ако им треба помоћ полиције.

И док траје смјена, телефон 122 је само дио његових обавеза. Стална комуникација са патролама на терену је најважнија.

Filter 2019