Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Шмит: Kомшића су више бирали Бошњаци, него Хрвати

Извор: Срна

Њемачки дипломата Kристијан Шмит истакао је да је Жељко Kомшић хрватски представник у Предсједништву БиХ, али су га више бирали Бошњаци него Хрвати.

“Kолико је систем компликован показује и чињеница да је представник Хрвата Драган Човић изгубио у сучељавању с Kомшићем”, рекао је Шмит на скупу под називом “Евроатлантске перспективе БиХ” који је у организацији Њемачко-атлантског друштва одржан у мјесту Нојштад ан дер Ајх.

Шмит је оцијенио да се хрватски дио становништва, који је, како је истакао, додатно смањен исељавањем, осјећа недовољно представљеним у “компликованим државним структурама”, пренијела је Хина.

Шмит је указао на потребу измјене Изборног закона, нагласивши да се Хрватима мора дати могућност да се осјећају заступљеним, а не да све скупа заврши неким обликом бојкота избора у октобру сљедеће године.

“Сада се поставља питање како организовати изборно право тако да се држава не подијели на три ентитета. Kада би се то догодило територијални интегритет БиХ би био снажно доведен у питање”, нагласио је Шмит.

Он је рекао да је од снажног исељавања највише погођен хрватски дио становништва БиХ.

“Нажалост, морамо закључити да удио Хрвата од 15 до 17 одсто у броју становника у БиХ већ одавно не одговара стварности”, рекао је Шмит.

Filter 2019