Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

Šest načina kako da povratite snagu nakon preležanog koronavirusa

Izvor: B92

Nedostatak hranljivih materija tokom bolesti predstavlja veliki stres za tijelo koje se bori sa virusom.

Kao i svaka bolest, kovid 19 ostavlja trag na tijelu i iscrpljuje ga.

Za to postoje dva glavna razloga. Nedostatak hranljivih materija tokom bolesti i virus – veliki je stres za tijelo koje se bori sa svim tim.

Ovo je nekoliko načina da se povrati snaga nakon koronavirusa.

Kalorije

Ugljeni hidrati su gorivo za naše tijelo i poslije korone moramo biti pažljivi da unosimo dovoljno kalorične hrane kako bismo imali dovoljno energije. U svoju ishranu uključite hranu poput slatkog krompira, integralnih žitarica, sočiva i zdravih masti. Ugljeni hidrati su u ovom slučaju prijatelji organizma.

Proteini

Dok se tijelo bori protiv infekcije, mišići takođe umiru, a proteini su osnovni gradivni materijal. Zbog toga bi nakon bolesti trebalo unositi mnogo proteina za stimulisanje rasta mišića. Hrana puna proteina su jaja, piletina, riba…

Omega 3

Omega 3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale u organizmu, a tokom infekcije koronavirusom tijelo prolazi kroz značajan upalni proces. Suplemente omega 3 bilo bi dobro uzeti dva mjeseca nakon oporavka, a hrana bogata ovim masnim kiselinama su čia sjemenke, lješnici, losos, sojino ulje…

Radite na zdravlju probave

Tokom infekcije, mikrobiom u digestivnom sistemu se mijenja što izaziva probavne probleme. Uključite probiotike i prebiotike u svoju ishranu.

Vitamin D

Vitamin D je važan za više od 800 procesa u tijelu, a mnogim ljudima nedostaje. Da biste ga zamijenili svakodnevno bi trebalo da provedete 30 minuta na suncu, ako mislite da to nije dovoljno, konsultujte se sa ljekarom o suplementima.

Hidratacija

Važno je da budete dobro hidrirani jer voda pomaže u boljoj distribuciji hranljivih materija u tijelu. Osim toga, stimuliše znojenje i mokrenje, izazivajući tijelo da izlučuje toksine.

Filter 2019