Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

Шест начина како да повратите снагу након прележаног коронавируса

Извор: Б92

Недостатак хранљивих материја током болести представља велики стрес за тијело које се бори са вирусом.

Kао и свака болест, ковид 19 оставља траг на тијелу и исцрпљује га.

За то постоје два главна разлога. Недостатак хранљивих материја током болести и вирус – велики је стрес за тијело које се бори са свим тим.

Ово је неколико начина да се поврати снага након коронавируса.

Kалорије

Угљени хидрати су гориво за наше тијело и послије короне морамо бити пажљиви да уносимо довољно калоричне хране како бисмо имали довољно енергије. У своју исхрану укључите храну попут слатког кромпира, интегралних житарица, сочива и здравих масти. Угљени хидрати су у овом случају пријатељи организма.

Протеини

Док се тијело бори против инфекције, мишићи такође умиру, а протеини су основни градивни материјал. Због тога би након болести требало уносити много протеина за стимулисање раста мишића. Храна пуна протеина су јаја, пилетина, рибa…

Омега 3

Омега 3 масне киселине помажу у смањењу упале у организму, а током инфекције коронавирусом тијело пролази кроз значајан упални процес. Суплементе омега 3 било би добро узети два мјесеца након опоравка, а храна богата овим масним киселинама су чиа сjеменке, љешници, лосос, сојино уље…

Радите на здрављу пробаве

Током инфекције, микробиом у дигестивном систему се мијења што изазива пробавне проблеме. Укључите пробиотике и пребиотике у своју исхрану.

Витамин Д

Витамин Д је важан за више од 800 процеса у тијелу, а многим људима недостаје. Да бисте га замијенили свакодневно би требало да проведете 30 минута на сунцу, ако мислите да то није довољно, консултујте се са љекаром о суплементима.

Хидратација

Важно је да будете добро хидрирани јер вода помаже у бољој дистрибуцији хранљивих материја у тијелу. Осим тога, стимулише знојење и мокрење, изазивајући тијело да излучује токсине.

Filter 2019