Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Црна Гора пооштрава мјере

Извор: telegraf.rs

Влада Црне Горе је донијела нове мјере у борби против епидемије корона вируса, које ће бити на снази од 25. септембра до 8. октобра.

“Национална ковид потврда издаје се одмах послије примања друге дозе вакцине и одмах ће бити валидна, односно – више не мора да се чека 14 дана од комплетне вакцинације”, казао је директор Института за јавно здравље Игор Галић на данашњој прес конференцији, преносе Вијести.

Осим за улазак у тржне центре и унутрашњост угоститељских објеката, Национална дигитална ковид потврда је услов и за улазак у: пословне центре; пословне зграде у оквиру којих послују више од три привредна субјекта; објекте који се баве трговином непрехрамбене робе, а чија површина прелази више од 1.000 метара квадратних.

Власници, корисници и управљачи тих објеката дужни су да врше контролу и одреде одговорну особу за поштовање те мјере.

Број присутних особама на свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз посједовање Националне дигиталне ковид потврде, ограничава се на 50 – и у случају да се церемонија одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских објеката.

Дозвољава се извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости посједују Националну дигиталну потврду.

Национална дигитална ковид потврда је валидна само уколико особа испуњава један од прописаних услова: да је у цијелости вакцинисана, независно од тога колико је дана прошло од ревакцинације; да особа посједује негативан ПЦР тест на Kовид-19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана; да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

Од 9. октобра потврда услов и за мега и хипермаркете

Галић је најавио да ће за 14 дана, од 9. октобра, Национална дигитална ковид потврда бити неопходна и за улазак у објекте који се баве продајом и прехрамбених производа, а који имају површину од 1.000 и више метара квадратних.

Сви преминули, млађи од 40 година, били невакцинисани

“Сви преминули од посљедица Kовида-19, млађи од 40 година, били су невакцинисани против те болести”, казао је на данашњој прес конференцији директор Института за јавно здравље Игор Галић.

Рекао је да је девет од десет преминулих ковид пацијената било невакцинисано.

Сваки други одрасли грађанин примио је макар једну дозу вакцине против Kовида-19, а око 45 процената је у цијелости вакцинисано, казао је Галић.

“То је добар резултат с обзиром на то да је отпор према вакцинацији растао годинама у Црној Гори”, рекао је он.

Filter 2019