Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Цијене воћа обарају рекорд

Извор: Независне новине

Малопродајне цијене воћа у БиХ овог љета су достигле рекорд, вјероватно и највећи у посљедњих десет година, тврде продавци и купци, а како кажу воћари, разлог томе су јаке суше, као и цијена увезене робе, те да најмању зараду од ових високих цијена имају домаћи пољопривредни произвођачи.

Да је воће све скупље може да се види приликом посјете било којој продавници у БиХ, гдје се цијена једног килограма јабука креће од 2,50 КМ па навише, цијена лимуна варира од три до пет КМ, брескве су зацијењене око 3,50 КМ па навише, свјеже смокве су пет КМ, а килограм кивија је досегао цијену од око седам КМ.

– Отишла сам да купим јабуке и крушке, али сам на крају купила банане јер два килограма банана мање коштају од килограма крушака. Није ми јасно и да су цијене цитруса тако високе, а још је љето. Обично тако високе цијене буду зими, кад је сезона прехлада. Воће је постало заиста скупо, људи купују на комад, а не на килограм – рекла је једна Бањалучанка.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, у разговору за “Независне новине” је казао да су прво касни мразеви десетковали род шљива, јабука и крушака, што је довело до знатног оштећења воћа и пада приноса.

– Након тога смо имали и високе температуре дужи период, када је дошло до оштећења плодова који су се формирали на стаблима и имали смо пад квалитета те је највећи дио тог воћа завршио у преради – рекао је Маринковић.

Додао је да се увоз воћа у БиХ одвија већ традиционално и неометано. – Имамо низ поремећаја који су проузроковали осцилацију цијена, као и пораст – казао је Маринковић.

На питање да ли је став продавача воћа да у посљедњих десет година не памте овако високе цијене претјеран, Маринковић каже да то није претјерано те да су оне заиста скочиле.

– Цијене су прихватљиве за оне који новца имају, а таквих је у БиХ јако мали број. Оно што обесхрабрује су велика поскупљења минералних ђубрива. Тако ће се оно мало виших цијена које су пољопривредници успјели да остваре преточити у куповину минералних ђубрива и репроматеријал за наредну сјетву – рекао је Маринковић.

Додао је да ће због тога пољопривредник остати на истом нивоу као што је био и прије поскупљења воћа. “Зна се да трговци од раста цијена имају највећу корист, а у коначници штету трпе и потрошачи, али и пољопривредници”, закључио је Маринковић.

Дарко Милошевић, представник Управног одбора Удружења воћара Републике Српске и узгајивач шљиве са Мајевице, рекао је да су количине воћа које су се произвеле у БиХ недовољне за бх. тржиште.

– Увијек се пред сезону бербе јабука у БиХ увезе јабука која је стара већ годину дана и налазила се у хладњачама у Пољској, Аустрији и Словенији, те ако се увезе под првом класом буде веома скупа – рекао је Милошевић.

Додао је да, нажалост, цијене воћа у маркетима не одражавају ону цијену коју ће произвођачи добити приликом откупа.

– Откупне цијене буду далеко ниже, док су малопродајне цијене јако високе. Тако ће откупна цијена јабуке бити око 0,60 КМ за одређене сорте јабука, док малопродајна цијена буде, рецимо, 1,50 КМ. То је несразмјеран однос цијена према пољопривредном произвођачу у односу на цијене у маркетима – казао је Милошевић.

Доста воћа се увози у БиХ из Србије, а према ријечима Милошевића, због тога на тржишту имамо доста увезене робе која је често лошијег квалитета у односу на домаће производе, док истовремено та роба има и енормно високе цијене.

– Сам произвођач у том ланцу најмање заради – рекао је Милошевић.

Милошевић додаје да бх. грађани, нажалост, немају навику да купују од произвођача директно.

– Сви ми који се бавимо производњом воћа имамо довољне количине у хладњацима и продајемо то и директно купцима, али су купци навикли да по воће иду у маркете – навео је Милошевић, додајући да свако у ланцу додаје своје марже те кад дође до крајњег купца воће има изузетно високу цијену.

Да је екстремна суша смањила урод воћа и на простору ФБиХ за “Независне новине” је потврдио Рефик Болобан, предсједник Удружења грађана за производњу и прераду воћа Коњиц, који наводи да је ове године род воћа преполовљен.

– Високе температуре и недовољно воде су утицали на то да се приноси смање од 40 до 50 одсто – рекао је Болобан. Истакао је да, нажалост, трговци неријетко маржу дижу и до 100 одсто да би постигли профит.

Тренутни цјеновник  у продавницама

Банана око 1,70 КМ

Грожђе око 2,50 КМ

Јабуке црвени делишес 3 КМ

Лимун од 3 КМ до 5 КМ

Бресква око 3,50 КМ

Грејп жути 3,79 КМ

Нектарина око 4 КМ

Крушка око 5 КМ

Смоква 5 КМ

Киви 7 КМ

Filter 2019