Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

Фестивал “Мондаф”: Источно Сарајево постаје центар гудача на Балкану

Извор: Независне новине

У Источном Сарајеву ће бити одржан 1. Интернационални фестивал гудача “Mondo Degli Archi Fest” (Мондаф). Основан од стране бх. виолинисте и композитора Бењамина Рибића те српског виолинисте Јована Богосављевића, “Mondo Degli Archi Fest” (итал. Свијет гудача) је нови интернационални фестивал гудача који има за циљ окупити реномиране умјетнике, солисте, извођаче, педагоге те младе умјетнике са простора бивше Југославије, дајући тако значајан допринос едукативном и стручном усавршавању младих умјетника кроз концертне активности, промоције и остале активности у оквиру фестивала.

Kроз премијерну едицију “Mondo Degli Archi Festa”, који ће се одвијати у Источном Сарајеву у периоду од 11. до 18. септембра 2021. године, планиране су концертне активности, промоције нотних публикација, мастерклас програм, предавања из области градитељства и извођачке технике. Један од оснивача те генерални директор фестивала Бењамин Рибић објаснио је да је овај пројекат јединствен у нашој држави.

“‘Mondo Degli Archi Fest’ је пројекат јединствен у региону који има за циљ да пружи едукативне радионице, концерте, предавања и промоције за младе умјетнике. Он на тај начин подстиче и будуће генерације на овај племенити животни позив те подстиче развој културе и културних дешавања како на простору Босне и Херцеговине, тако и на Балкану”, изјавио је Рибић за “Независне”. Рибић је додао да ће фестивал красити добро припремљен и богат програм.

“Ове године организовали смо радионице за све гудачке инструменте са реномираним професорима и педагозима, стручна предавања, концерте и промоције нотних публикација те многобројне активности”, рекао је Рибић. Нагласио је да су њихове амбиције као организатора велике те да ће се потрудити да овај фестивал стекне својеврстан статус и име на цијелом Балкану. “Радимо на томе да ‘Мондаф’ ове године буде центар гудача на Балкану, а у наредним годинама наше амбиције су да то постане један од највећих фестивала на овим просторима”, закључио је Рибић и додао да сви заинтересовани за мастерцласс програм могу да се пријаве до 5. септембра.

Иначе, Рибић је недавно постао најмлађи члан најпознатије свјетске издавачке куће у домену нотних публикација “Universal Edition” из Беча, а Јован Богосављевић је добитник многих награда у земљи и иностранству, али и награде Удружења музичких умјетника Србије – за најбољег младог умјетника. Партнери и спонзори овогодишњег “Mondo Degli Archi Festа” су Амбасада Србије у Сарајеву, Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву, ГС Творница машина Травник, “Aflex” д.о.о. Високо, МЕС д.о.о. Зеница, Центар за културу Травник и “Epixio Photo&Design”, Травник.

Filter 2019