Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /latinica

U Srpskoj 10 presretača, na području Banjaluke devet stacioniranih radara

Izvor: Srna

Na području Banjaluke od danas je u funkciji stacionarni radarski sistem koji će evidentirati prekršaje nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza kroz crveno svjetlo na raskrsnicama.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je sistem simbolično u rad pušten prvog dana nove školske godine, jer je njegov osnovni cilj povećanje bezbjednosti u saobraćaju.

“Danas smo pustili u rad prvi dio iz sistema unapređenja bezbjednosti saobraćaja u cijeloj Republici Srpskoj. Od 100 stacionarnih kamera i deset presretača, danas je u ovaj sistem uvezano devet stacionarnih kamera u Banjaluci, od 25 koliko će se nalaziti na područuju banjalučke Policijske uprave”, rekao je Lukač novinarima nakon promocije novog stacionalnog radarskog sistema.

Prema njegovim riječima, ostali stacionari radari, koji su raspoređeni po svim dijelovima Srpske, biće uspostavljeni u sistem do kraja godine.

“Svi će biti uvezani u jedan dežurni operativni centar, koji u svakom trenutku može da prati i kontroliše sve što se dešava na našim putevima, što će nam omogućiti čak i da reagujemo u slučaju eventualne saobraćajne nesreće u vidnom polju kamera”, objasnio je Lukač.

Lukač je naglasio da će sistem doprinijeti boljoj bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, te pozvao vozače da poštuju propise ograničenja brzine, jer je, kako je naveo, neprilagođena brzina uzročnik najvećeg broja nesreća sa teškim posljedicama.

“Shvatili smo to u MUP-u i godinama unazad upostavljamo savremene tehničke sisteme da bi doprinijeli bezbjednosti saobraćaja. Podsjetiću da je nakon završetka rata, na našim putevima godišnje ginulo više od 250 ljudi, da bi prije pet, šest godina taj broj bio 150”, rekao je Lukač.

On je dodao da je zahvaljujući sistemima kontrole broj poginulih na putevima smanjen na 101, koliko je smrtno stradalo prošle godine.

“Ali, kada vam pogine 100 ljudi na putevima u saobraćaju godišnje, to je ogroman broj. Moramo svi da se potrudimo da to svedemo na minimum. Upravo uspostavljanjem ovakvih sistema, ali i poštovanjem propisa, možemo da uspotavimo bolju bezbjednost saobraćaja”, ponovio je Lukač.

On je istakao da je od danas u punoj funkciji širom Republike Srpske deset presretača koji neće zaustavljati vozila, već će u vožnji snimati sve koji čine prekrašaje i kazne dostavljati na kućnu adresu.

Lukač je naveo da je Vlada Republike Srpske, finansiranjem ovakvog sistema, napravila ogroman iskorak u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Devet radara na području grada stacionirani su u Krfskoj ulici, zatim ulicama Mladena Stojanovića, Knjaza Miloša i Put srpskih branilaca, te na magistralnim putevima u Karanovcu, Zalužanima, Piljagićima, Dragočaju i Zelenom Viru.

U MUP-u Srpske navode da stacionarni radarski sistem ima mogućnost automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na čas, u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku.

Radarski sistem detektuje nepoštovanje zabrane prolaza na semaforima, prepoznavanje registarskih oznaka za sva vozila u dolasku i odlasku, nadzor i snimanje, te automatski prenos podataka i slično.

Filter 2019