Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

У Српској пропало вакцина за читав град

Извор: Независне новине

Здравствени сектор у БиХ суочава се са два нова проблема, од којих је један присуство делта соја вируса корона, који напада десет пута интензивније од досадашњих сојева, а други је пропадање вакцина, којих ће, само у Републици Српској, бити уништено толико да би се њима могао вакцинисати пун град људи.

Наиме, у Српској је истекао рок за више од 55.000 вакцина, а није искључено да ће се сличан сценарио догодити и у ФБиХ, гдје ће 340.183 доза бити неупотребљиво већ идућег мјесеца.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је за “Независне новине” да је у Српској пропало 55.440 доза вакцина произвођача “АстраЗенека”.

Kако је Зељковић појаснио, овим вакцинама је рок истекао крајем јула и крајем августа те их сада припремају за уништавање.

“Нажалост, ово представља значајну количину вакцина. Ради се о ‘АстраЗенекиним’ вакцинама које су биле веома кратког рока трајања, а највећа количина је дошла кроз донацију”, рекао је Зељковић.

Додао је да ће у наредном периоду, у складу с процедурама Института за јавно здравство Републике Српске, те вакцине бити уништене.

“Те вакцине су тренутно у карантину и оне се наравно не користе за употребу”, казао је Зељковић.

Два су главна фактора утицала на то да дође до ове ситуације, која се односи на пропадање значајног броја вакцина.

“Први фактор је јако кратак рок трајања. Не смијемо заборавити да је период за ревакцинацију астра зенека вакцином 90 дана, односно 12 седмица, а вакцине које су нама дошле кроз донацију су имале рок трајања од 30 до 60 дана”, објаснио је Зељковић.

Додао је да, нажалост, у том периоду интересовање грађана за вакцинацију није било велико те то представља други кључни фактор који је довео до пропадања цјепива.

“Због ниског интересовања грађана нисмо били у могућности да их аплицирамо, тако да ћемо нажалост доћи у ситуацију да морамо уништити око 55.000 доза вакцина”, закључио је Зељковић за “Независне новине”.

Изазов је и пред здравственим сектором у ФБиХ, гдје, како је потврђено “Независним новинама”, за више од 340.000 вакцина рок истиче у октобру.

Kако сазнајемо у Заводу за јавно здравство ФБиХ, и овдје је углавном ријеч о астра зенеки (319.390), потом фајзеру (19.536), те о синоваку (1.257).

Међутим, федералне институције су се, случајно или не, баш јуче позвале на састанак одржан прије готово мјесец дана, те саопштиле да би требало скратити размак између двије дозе астра зенеке. У пракси то значи да би се дио ових вакцина, којима рок истиче идућег мјесеца, могао потрошити брже.

“Препорука је са састанка Стручног савјетодавног тијела за имунизацију Федералног министарства здравства, одржаног 5. августа, да се друга доза цјепива против ковида-19 даје што раније унутар препорученог размака, узимајући у обзир пораст броја обољелих и пријетњу од ширења делта варијанте у ФБиХ, као и чињеницу да је код особа које нису вакцинисане или нису пребољеле ковид-19 примјена једне дозе цјепива мање учинковита”, саопштено је из Завода за јавно здравство ФБиХ.

Kако су додали, имајући на уму да је документацијом произвођача доцјепљивање препоручено између 4. и 12. седмице, сматрају да је сасвим сигурно и тренутном стању поступка имунизације у Федерацији БиХ примјерено доцјепљивање након шест седмица.

Из Министарства цивилних послова БиХ су за “Независне новине” јуче потврдили да укупан број пристиглих вакцина у БиХ износи 2.994.050 кроз све механизме набавке (донације, “EU4Health”, Kовакс и директне набавке ентитета).

Иначе, као што је прекјуче најављено, а јуче и потврђено, пред нашим здравством појавио се још један нови изазов. Наиме, јуче су у Институту за јавно здравство РС потврдили да је у Републици Српској детектовано присуство делта соја код 24 узорка, те да је већина позитивних узорака из бањалучке регије.

“Особа заражена делта сојем може да зарази од 20 до 30 особа, док је код првих сојева једна заражена особа могла да зарази двије до три особе”, рекао је Зељковић, додајући да је присуство делта соја један од разлога зашто је дошло до раста броја новозаражених.

Filter 2019