Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Универзитет добио два важна међународна признања

Извор: Срна

Универзитет у Источном Сарајеву уврштен је на престижну међународну листу за рангирање универзитета “У-мултиранк”, те добио признање као једна од топ 25 институција “Глобал Топ 25 перформерс” у области иновативних облика оцјењивања у медицини.

На “У-Мултиранк” листу ова високошколска установа је први пут уврштена и један је од два универзитета у БиХ који су на овој листи, и једини из Републике Српске, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Према резултатима из 2021. године, Универзитет у Источном Сарајеву је оцијењен највећим оцјенама “А”- врло добра, у области умјетничког рада и истраживања.

Универзитет је добио признање као једна од топ 25 институција у области иновативних облика оцјењивања у медицини.

Овај престижни лого добијају институције које кроз увођење иновативних облика оцјењивања омогућавају боље исходе учења будућих доктора медицине.

“У-мултиранк” је међународно вишедимензионално рангирање универзитета у пет области – настава и учење, истраживање, трансфер знања, међународна орјентисаност и регионалног ангажовања.

Ова листа за рангирање универзитета не даје комбиновани скор у наведеним подручјима, већ се анализирају резултати универзитета према појединачним показатељима, који се затим класификују према учнинку у пет група (од А-врло добро до Е–слабо).

Са вишедимензионалним приступом, ранг-листа “У-мултиранк” пружа веома важне информације будућим студентима, универзитетском особљу, креаторима политика и пословном сектору јер омогућава упоређивање универзитета, као и специфичних студијских програма.

Ранг-листу “У-мултиранк” основала је Европска комисија, Бертелсман фондација и “Банко Сантандер” 2014. године, а тренутно укључује 1.948 универзитета из 97 земаља широм свијета.

“У-мултиранк” прикупља податке за рангирање из бројних извора – података које достављају саме институције, података из најпрестижнијих међународних библиометријских база података и база о патентима, националних база података и студентских анкета.

Рангирање Универзитета у Источном Сарајеву на овој листи од великог је значаја за праћење успјешности рада Универзитета и његових чланица и подизање видљивост и препознатљивост на међународном нивоу.

Више информација доступно је на линку: https://www.umultirank.org/study-at/university-of-east-sarajevo-rankings.

Filter 2019