Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Требевић коначно без мина

Извор: Срна

Планина Требевић очишћена је од мина заосталих из протеклог рата и безбједна је за све који ту живе или је посјећују, речено је данас на скупу на овој планини поводом обиљежавања завршетка пројекта “Сарајево без мина” који је финансирала Влада САД.

Први замјеник помоћника америчког државног секретара за политичка и војна питања Стенли Браун рекао је да је пројект “Сарајево без мина” почео 2019. године с циљем ослобађања града и шире околне од мина и да је коштао 1,6 милиона долара.

– Ради се о највећем доприносу САД једном деминерском пројекту у БиХ, рекао је Браун, наводећи да је Влада САД за уништавање конвенционалног наоружања у БиХ од 1996. године уложила 124 милиона долара.

Браун је прецизирао да је пројектом “Сарајево без мина” локалним заједницама у Републици Српској и Федерацији БиХ на безбједно кориштење враћено шест милиона метара квадратних.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон истакао је да је рад на ослобађању БиХ од мина од кључног значаја да би БиХ напредовала и остварила пуни потенцијал као туристичка дестинација, те како би била безбједнија за своје становнике.

Церемонији заврштека пројекта “Сарајево без мина” присуствовали су и начелници општина Источни Стари Град Бојо Гашановић и Стари град Ибрахим Хаџибајрић, будући да њихове општине граниче на Требевићу.

-Захваљујући Влади САД Требевић је коначно без мина-, Гашановић је истакао да је тиме ријешен највећи проблем на овој планини.

– Коначно и становници и туристи могу да буду безбједни на Требевићу- констатовао је Гашановић.

Хаџибајрић је додао да су деминирањем Требевића створени услови да се у наредном временском периоду приступи развоју туризма и изградњи инфраструктуре на овој планини.

У спровођењу пројекта учествовали су ITF Enhancing Human Security /ITF/, Marshal Legacy Institut /MLI/ и Центар за обуку паса и откривање мина у БиХ /MDDC/.

Filter 2019