Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Сценски приказ у оквиру Сабора српског изворног народног стваралаштва

Извор: Срна/Филтер

У оквиру 15. Сабора српског изворног народног стваралаштва под називом “Волимо те Републико Српска”, који се одржава у Источном Сарајеву, сценски прика извело је пет друштава.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац рекао је Срни да су сценски приказ извели чланови Удружења грађана “Извор” из Добоја, Kултурног центра из Зрењанина “Мелизми”, KУД-а “Влатко војвода Вуковић” из Билеће, “Митров данак” из Источног Сарајева и Пјевачког друштва “Грбаљ” из Kотора.

Фото: Културни центар Источно Сарајево

Предсједник Скупштине Завичајног удружења “Извор” из Добоја Рада Јањушић рекла је да је 15 чланова извело сценски приказ свадбе.

Она је појаснила да Удружење окупља грађане Сарајевско-зеничке регије који су избјегли у Добој у протеклом рату.

“Чувамо обичаје својих крајева у које се, нажалост, нико више неће вратити”, нагласила је Јањушићева.

Према њеним ријечима, сутра ће се такмичити у пјевању мушка и женска изворна групу, а припремили су и литерални рад тако да су се на овом сабору пријавили за такмичење у свим дисциплинама.

Завичајно удружење “Извор” постоји око 15 година и има око 30 активних чланова.

Након сценског приказа, сви учесници су на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву одиграли заједничко коло и организовали литију.

У порти цркве у Војковићима сутра ће бити одржано такмичење изворног пјевања, припремање националног јела-пите, а након тога ће бити проглашење побједника и народно весеље.

На 15. Сабору српског изворног народног стваралаштва учешће је узело више од 60 културно-умјетничких друштава из Србије, Црне Горе и Српске.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и СKУД “Војковићи”, а спонзори град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова и Министарство просвјете и културе Србије.

Filter 2019