Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Сутра у Источном Сарајеву обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања

Извор: РТРС/Филтер

Сутра ће на подручју Источног Сарајева бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској 1995. године.

На мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа у 11 часова биће служен помен и положено цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву.


У 11.30 у Храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служиће се парастос за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску. Након тога, у 11.45 у порти храма предвиђено је обраћање званичника и умјетнички програм.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић подсјетио је да је у бомбардовању учествовало 5.000 НАТО војника из 15 земаља.

Током 16 дана бомбардовања на Српску је изручено више од 110 тона експлозива, међу којима је било и оног са осиромашеним уранијумом.

– За период бомбардовања они су убили 46 припадника Војске Републике Српске и 98 ранили. Убијено је, према подацима Центра за истраживање рата и ратних злочина седам цивила, а 21 је рањен. Циљеви су неселективно бирани. Тако су, између осталог, бомбардовани болница Жица у Блажују, болница у Палама, болница у Касиндолу, амбулантна у Лукавици, као и амбуланта у Врбљанима код Кључа – навео је Милуновић.

Filter 2019