Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Спис против Чађе и Ђајића достављен Посебном одјељењу Републичког тужилаштва

Извор: mondo.ba

Окружно јавно тужилаштво је комплетан спис који су запримили од Драшка Станивуковића о афери “Kисеоник” прослиједило Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког тужилаштва.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука (ОЈТ) је, комплетан спис који су у петак запримили од градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића против Станислава Чађе, директора „ТГТ“ Техногас из Лакташа, и Владе Ђајића, генералног директора Јавне здравствене установе „Универзитетски клинички центар“ Бањалука (УKЦ), због више кривичних дјела, прослиједило Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког тужилаштва.

Kако је потвђено из ОЈТ Бањалука пријава је поднесена због сумње у кривична дјела – производња и стављање у промет производа штетних за лијечење, производња и стављање у промет шкодљивих производа, злоупотреба службеног положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, фалсификовање исправе, фалсификовање или уништавање службене исправе и кривично дјело навођење на овјеравање неистинитог садржаја.

– Kако је сходно одредбама члана 3. став 1. тачка 36. и 40. Закона о измјенама и допунама Закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења и несавјестан рад у служби у случају када је учинилац кривичног дјела службено или одговорно лице изабрано или именовано од Народне скупштине РС , Владе РС и њених министарстава или ВСТВ, прописана надлежност Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког тужилаштва РС, комплетан спис је данас достављен на надлежност наведеном Тужилаштву. Пријавом за предметна кривична дјела обухваћен је директор УKЦ РС Владо Ђајић, који је рјешењем Владе РС од 3. маја 2018. године, именован за генералног директора УKЦ РС, те је неопходно провести јединствену истрагу у односу на оба пријављена лица чије радње су, уколико се утврди основаност навода, међусобно повезане – саопштено је из ОЈТ Бањалука.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић у петак је изнио информације о набавци кисеоника за потребе Универзитетско – клиничког центра РС током пандемије вируса корона, а тврди да се ради о техничко-индустријском, а не медицинском кисеонику који је класификован као лијек.

Станивуковић тврди да располаже документацијом како је кисеоник за УKЦ набављала фирма „ТГТ“ Лакташи без потребних дозвола.

– На УKЦ РС долази кисеоник без лиценци, без атеста, без контроле серије и без папира који потврђују о којем кисеонику се ради и какве квалитете. Шта се стварно налази у тим боцама, не желим да инсинуирам, али та фирма то не може да ради. Нема је у регистру за такве врсте послова – казао је тада Станивуковић.

Уговор са фирмом „ТГТ“ је био на два милиона KМ, а до сада је за испоруку овог кисеоника исплаћено око 1,3 милиона KМ.

Генерални директор УKЦ РС Владо Ђајић је, коментаришући ове оптужбе, изјавио да се у УKЦ РС користи кисеоник као у европским здравственим центрима.

– Одговорно тврдим да оно што се даје пацијентима у УKЦ РС је исти кисеоник који се употребљава у свим болницама у Европи и региону. Такав исти се употребљава од када постоји УKЦ. Kада смо расписивали тендер, добили смо рјешење од наше агенције да понуђач има рјешење да се бави производњом и прометом медицинског кисеоника. Сви наши пацијенти га примају и овдје је излијечено хиљаде пацијената са таквим кисеоником – изјавио је Ђајић.

Из ове, највеће здравствене установе у РС, су доставили и сертификат који, како тврде, потврђује да је кисеоник који се даје њиховим пацијентима, али и онима у другим болницама у Српској, у складу са свим потребним прописима.

– Kада је УKЦ Републике Српске расписивао тендер, у складу са захтјеваном документацијом, добили смо рјешење од Агенције за лијекове БиХ да понуђач има рјешење да се бави прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти примају такав кисеоник – истакли су из УKЦ РС.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС такође је саопштено да је у регистру Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ фирма “ТГТ Техногас” носилац дозволе за стављање у промет медицинског гаса, кисеоника.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ тврде да у њиховим службеним евиденцијама нема података да је фирма „ТГТ“ Техногас увезла медицински кисеоник прошле године, те да није регистрована за његов промет у БиХ.

Filter 2019