Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Skoro svi novooboljeli nisu vakcinisani: U četvrtom talasu obolijeva i mlađe stanovništvo

Izvor: Srpska Info

Najveći broj oboljelih virusom korona u Srpskoj trenutno je radno sposobno stanovništvo, a odmah poslije slijedi kategorija građana do 30 godina.

U bolnicama u Srpskoj hospitalizovano je 387 zaraženih, dok je prije mjesec dana taj broj bio 45.

– Najveći broj oboljelih trenutno su ljudi starosne dobi od 30 do 65 godina, a odmah iza toga slijedi kategorija građana do 30 godina. Ipak je u pitanju nešto mlađe stanovništvo u odnosu na prethodne talase. Pomjerilo se za jednu grupu niže – precizirala je načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, Nina Rodić-Vukmir.

Naglasila je da težina kliničke slike varira, ali je obećavajuće da mali broj vakcinisanih osoba, koje su zaražene, ima blage simptome.

– Pozivamo građane da se vakcinišu i iskoriste možda posljednju priliku da zaustavimo ovu situaciju i okrenemo je u drugom smjeru. O značaju vakcinacije govori podatak da su 98 odsto novooboljelih nevakcinisane osobe – rekla je Vukmirova.

U Srpskoj je potvrđen delta soj virusa koji se brže širi među stanovništvom. Novi simptomi su stomačne tegobe, mučnina i dijareja, te kao i kod prethodnih sojeva gubitak čula okusa i mirisa, grlobolja, glavobolja, temperatura, bolovi u kostima, opšta malaksalost.

Filter 2019