Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Скоро сви новообољели нису вакцинисани: У четвртом таласу оболијева и млађе становништво

Извор: Српска Инфо

Највећи број обољелих вирусом корона у Српској тренутно је радно способно становништво, а одмах послије слиједи категорија грађана до 30 година.

У болницама у Српској хоспитализовано је 387 заражених, док је прије мјесец дана тај број био 45.

– Највећи број обољелих тренутно су људи старосне доби од 30 до 65 година, а одмах иза тога слиједи категорија грађана до 30 година. Ипак је у питању нешто млађе становништво у односу на претходне таласе. Помјерило се за једну групу ниже – прецизирала је начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС, Нина Родић-Вукмир.

Нагласила је да тежина клиничке слике варира, али је обећавајуће да мали број вакцинисаних особа, које су заражене, има благе симптоме.

– Позивамо грађане да се вакцинишу и искористе можда посљедњу прилику да зауставимо ову ситуацију и окренемо је у другом смјеру. О значају вакцинације говори податак да су 98 одсто новообољелих невакцинисане особе – рекла је Вукмирова.

У Српској је потврђен делта сој вируса који се брже шири међу становништвом. Нови симптоми су стомачне тегобе, мучнина и дијареја, те као и код претходних сојева губитак чула окуса и мириса, грлобоља, главобоља, температура, болови у костима, општа малаксалост.

Filter 2019