Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Sinoć u Beogradu otvorena izložba Miloša Popovića

Izvor: FILTER

Sinoć je u Beogradu, u vili Kralja Petra I, otvorena izložba akademskog slikara iz našeg grada, Miloša Popovića. Izložba će biti postavljena do 30. oktobra.

Ovo je Miloševa šesta samostalna izložba, a prva u Beogradu. On je prije otvranja izložbe izjavio da je veliki broj stvar koje ga vežu za ovaj grad i izrazio zadovoljstvo što ima priliku izlagati u Beogradu.

Beogradskoj publici predstavio se ciklusom slika ”Prostor tišine” – 11 slika rađenih tehnikom ulje na platnu, a koje je prije toga imala priliku da vidi i publika u Sarajevu, Trebinju i Banja Luci.

Da je izložba već na otvaranju ostavila utisak na publiku potvrđuju i riječi beogradska skulptorke Jelene Božović Đorđević koja je oštrim umjetničkim okom primjetila ”istinske likovne vrednosti” Miloševih djela:

”Likovnu postavku ”Prostor tišine”, možemo definisati kao izložbu slika izvedenih tradicionalnim likovnim tehnikama, gde je i slikarski motiv univerzalna likovna tema, dok vizuelni identitet slike zadržava nešto apsolutno savremeno. Paradigma otuđenosti, svojstvena današnjem društvenom poretku, atmosfera tišine u eri „buke“, naslanjanje na istinsko likovno umetničko delo u vremenu u kojem, čini se, nedostaje istinitosti u svim društvenim disciplinama, esencijalni su kvaliteti Popovićevih slika. Korespodencija istinskih likovnih vrednosti i atmosfere savremenog nihilizma navode recipijenta da ove slike doživi kao „ozbiljnu umetnost“. Ta „ozbiljnost“ u Miloševim slikama rezultat je dugačkog likovnog procesa i ozbiljnog, odgovornog pristupa u izradi jednog umetničkog dela, dok izbor tema i umešnost interpretacije psiholoških tišina čovekove duše još više naglašavaju navedeni kvalitet ove postavke.

Kada sam prvi put videla Miloševa platna nisam mogla da se otmem utisku da ih je realizovao zreo umetnik, zreo čovek, da je to rad umetnika poznijih godina u najzrelijoj stvaralačkoj fazi, a onda sam upoznala i umetnika – mladog čoveka, na početku stvaralačkog života. Tad sam videla da je ta „ozbiljnost“, kako u likovnom izvođenju, tako i izborom motiva i neverovatnom daru stvaranja nestvarnih atmosfera na slikarskom platnu, umetnik sam, to je Miloš – mlad – star, vanvremen – savremen, klasičan – moderan.”

Filter 2019