Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Све спремно за Свјетско првенство: Очекује се око 2.000 бициклиста

Извор: Срна

При крају су припреме за Гран фондо свјетско првенство у аматерском бициклизму, које ће бити одржано од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву, а очекује се учешће око 2.000 такмичара.

Директор трке Владимир Kувеља рекао је да се до данас пријавило 1.000 такмичара и да се још очекују пријаве које се односе на “вајлд кард” према којем свака земља има право да пријави 10 такмичара.

“Ту очекујемо још њих 500-600. Рјешава се проблем доласка такмичара из Аустралије и Азије, којих је 800. И ми помажемо у томе, шаљемо дописе јер су појачане рестрикције за њихов долазк у Европу. Тако да укупно очекујемо око 2.000 такмичара у Источном Сарајеву”, рекао је Kувеља на конференцији за новинаре.

Он је навео да се зна да долазе учесници из више од 50 земаља, те да већина долази 5. октобра, а један број и много раније.

Фото: ОЦ Јахорина

“Већ у сриједу, 6. октобра је вожња на хронометар на Палама у дужини 20 километара. То је можда једна од најтежих дисциплина уопште на свјетским првенствима. Терен није једноставан јер се иде преко двије плание и врло је тешка стаза”, објаснио је Kувеља.

За четвртак, 7. октобра, најавио је кружну трку у Источном Новом Сарајеву, истичући да је тај екипни хронометар веома интересантан за публику, а истог дана увече је отварање Свјетског првенства у бициклизму.

Слободан дан за бициклисте је петак, 8. октобра, а већ за викенд 9. и 10. октобар очекују их трке од 100 километара, те 136 километара која је укупне висинске разлике и до 200 метара, што је уврштава међу најтеже стазе на свијету.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић је рекао да је град спреман да угости учеснике и госте који ће да прате овај веома важан спортски догађај како за Источно Сарајево, тако и за цијелу Републику Српску.

Фото: ОЦ Јахорина

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић рекао је да ће бициклистичка трка, која ће бити одржана у овој локалној заједници, има велики значај за афирмацију овог спорта на подручју Сарајевско-романијске регије.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић честитао је Kувељи и тиму, најзалужнијима што ће Свјетско првенство у аматерском бициклизму бити одржано у Источном Сарајеву и на Јахорини јер у томе види прилику да се олимпијска планина представи широм свијета јер је бициклизам саставни дио њихове промоције током љета.

Гран фондо свјетско првенство ове године заједнички организјују Бициклистички савез БиХ и Асоцијација за спорт.

Filter 2019