Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Све више обољелих од вируса корона међу младима, трудницама и породиљама

Извор: РТРС

Упозоравајући подаци – од укупног броја тестираних у Српској, око 50 одсто је позитивних на вирус корона.

Опет смо дошли у ситуацију да игра бројки позитивних на вирус корона буде доминатна. Више него висок скок новозаражених у поређењу са бројем од прије мјесец дана.

– Број прегледа у првој недељи августа за 6. дана било је 150 прегледа, сада имамо до 200 пацијената у току једног дана – рекла је др Ведрана Антонић Ковљеновић, помоћник директора за медицинске послове Дома здравља Бањалука.

У Бијељини је скоро 70 осто позитивних од броја тестираних. Угрожене су труднице и породиље. У ковид операционој сали Болнице Свети врачеви у Бијељини, претходних дана обављена су два порођаја.

У Универзитетско клиничком центру је 316 оообољелих од којих је 36 на респиратору.

И у Приједору повећање броја нових позитивних случајева. Љекари спас виде само у вакцинацији.

– Ствар је у томе да немамо довољно вакцинисане популације, да је само 20 одсто људи вакцинсиано на град од 89 хиљада становника тако да је главно и основно да се наши грађани вакцинишу – рекао је Андрија Вукотић, директор ЈЗУ болнице Др Младен Стојановић у Приједору.

Грађани су свјесни значаја вакцинације, али опет недовољно. У Српској је и даље проценат вакцинисаних 32 процента.

Неки медији објавили су да је у Српској почела вакцинација медицинских радника трећом дозом.

– Још увијек није почела вакцинација трећом дозом. Видио сам неке натписе у новинама да је кренула, али колико сам ја упознат вакцинација трећом дозом није почела.Немамо још званичан став са нивоа Републике Српске – изјавио је др Горан Топић, помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ Републике Српске.

Друга по битности терапија у Клиници интензивне медицине јесте физикална. Посебно је значајна за опоравак ковид обољелих који су били на респиратору.

Љекари упозоравају и да је све више пацијената и са симптомима акутне респираторне инфекције, који су слични симптомима вируса корона. Једино рјешење је јавити се породичном љекару и слушати упуте гдје и када се тестирати.

Filter 2019