Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /latinica

Reakcija na otvoreno pismo Bjelice

Izvor: FILTER

Nakon što je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica uputio otvoreno pismo gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, stižu reakcije iz Sokoca. Bjelici i javnosti, saopštenjem se obraćaju iz OO DEMOS-a Sokolac. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Čitajući tekst „Otvorenog pisma“ koje je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica-Cicko uputio gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, OO DEMOS Sokolac zbog netačnih navoda želi da pojasni neke stvari koje su uticale na „razvijanje“ opštine Sokolac i iznese istinite činjenice o Bjelicinom dejstvu na njen „razvoj“.

Jedino u čemu se slažemo sa načelnikom Bjelicom jeste da je „grad Istočno Sarajevo mjesto od posebne važnosti za nastanak i opstanak Republike Srpske.“

Istiniti argumenti o djelovanju načelnika Bjelice:

– Gradom Istočno Sarajevo od 1996. – 2021. godine upravljao je i vladao SDS.

– U periodu od 2000. – 2003. godine Milovan Bjelica – Cicko bio je predsjednik skupštine grada Istočno Sarajevo.

– Od 1996. god pa do 2008. godine kao i od 2012. pa do danas na vlasti u Sokocu je SDS. Cijeli ovaj vremenski period (1996.-2008.) opštinom Sokolac indirektno je upravljao Milovan Bjelica-Cicko, a direktno od 2012. kada je izabran za načelnika opštine pa sve do danas. U čitavom ovom periodu vladavine SDS-a opštinu Sokolac su zaobišli kapitalni projekti i firme koje su mogle da utiču na razvoj ove lokalne zajednice i života u istoj. Zahvaljujući gospodinu načelniku i njegovim saradnicima uništene su postojeće firme koje su radile i u ratnom periodu, a to su: “Romanija” (1750 radnika), ”Poljoprivredno dobro”, “Romaninka”, “UNIS”- fabrika kotrljajućih ležajeva (280 radnika), “Trgopromet”, “Klaonica za preradu mesa”, “Mljekara”, “KTK Visoko” Knežina, Fabrika konfekcije “Kras” Kaljina, a kasnije “ALHOS”, “Romasok”, Farma krava, “Šipad komerc” Sokolac, “Vrelo Bioštica”, Hotel “Romanija”.

– U ratnom i posleratnom periodu na Sokocu su osnovane i došle sljedeće institucije i firme: Vojna bolnica, Telekom Srpske, Pošte Srpske, Šipad komerc generalna direkcija, Pak centar, Vazduhoplovni zavod “Orao”, “Zrak”.

– Što se tiče prenosa institucija Vi ste načelniče krivac propadanja i odlaska svih gore navedenih firmi.
Vojnu bolnicu u Sokocu ste uništili radi kumovskih veza i Vi ste lično otjerali poznate i eminentne doktore – dr Lazarević, dr Taušan, dr Zoranović, dr Čampara, dr Radović i mnoge druge poznate doktore koji su svesrdno primljeni na VMA u Beogradu. Doktor Radović je ucjenjivan i upućivane su mu prijetnje da ne smije prihvatiti direktorsku funkciju Vojne bolnice koja bi njegovim dolaskom prešla u Gradsku bolnicu grada Istočno Sarajevo.

Vi ste načelniče spriječili da Sokolac bude univerzitetska opština, jer su ovde trebali da krenu sa radom državni fakulteti, i to: medicinski fakultet u vrijeme rada Vojne bolnice, šumarski i poljoprivredni fakultet.

Gospodin Drago Simić (bivši Ministar finansija u Vladi RS) obezbijedio je nepovratna sredstva za izgradnju bazena i sportsko rekreativnog centra (zatvoreni olimpijski bazen i jedan zatvoreni dječji bazen, olimpijski bazen na otvorenom i dječji bazen na otvorenom). Tadašnji odbornici opštine Sokolac (P.V. i D.P.) pod Vašim uticajem nisu dozvolili da se ovo realizuje i gospodin Simić je projekat realizovao u svom rodnom gradu Doboju – današnji sportsko rekreativni centar “Džungla”. Razlog zašto ste otjerali ovaj projekat su Vaši lični interesi i strah od gubljenja vlasti u OO SDS Sokolac.

Vi ste postavili prvog generalnog direktora “Srpskih šuma” Sava Krunića. Njegov zadatak je bio da napravi zgradu “Srpskih šuma” da bi se Sokolac razvijao i širio. Međutim, “Srpske šume” su samo oduzele postojeću upravnu zgradu od Romanije, tako da od strane “Srpskih šuma” u Sokolac ništa nije uloženo, a vladao je SDS i Vi.

Vodovod su Vaši direktori zajedno sa Vama otjerali u stečaj, a Vi na čelu opštine otimate imovinu “Vrela Bioštice” i sada je prodajete (objekti na pijaci nekadašnje vlasništvo “Vrela Bioštice” od 1963. godine).

Pominjete “činovnike” u “Otvorenom pismu”, koji žive u Istočnom Sarajevu i imaju stanove, a Vi ste još u toku rata kupili stan u Beogradu, pa ste nekoliko stepenica iznad njih.

Što se tiče poljoprivrednika kako Vas nije sramota da te ljude pominjete, jer smo jedina opština u regionu koja nema sluha za tu grupaciju ljudi. Ne daje se podsticaj za mlijeko i poljoprivredu, a Vi trošite na reprezentaciju godišnje preko 50.000,00 KM.

U pismu govorite o trećoj traci preko Romanije, a Vi nemate apsolutno ništa sa tim projektom. Prijedlog je prvi dao gdin. Mile Borovina sa Pala, trenutno načelnik urbanizma u opštini Pale. Skupštinska većina u sadašnjem sazivu, koju čine SNSD, DEMOS, US i nezavisni odbornik, prije 6 mjeseci je imala sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na kojem je dogovorena izgradnja treće trake preko Romanije, tako da na tu temu Vi nemate pravo govoriti.

Pominjete “Gradsku kuću” čija svrha je samo i isključivo pranje novca (sve smo objavili i dokazali, nadležni organi nisu uradili ništa po tom pitanju, a nadamo se da će do toga doći i da će doći vrijeme kada će neko odgovarati za to). Do sada ste u navodni projekat “Gradske kuće” uložili preko 600 hiljada maraka, a niste se pomjerili sa mrtve tačke.

Navešćemo i primjer gdje ste Vi vodili izgradnju i obezbjeđivali novčana sredstva za izgradnju manastira “Sokolica” na Ravnoj Romaniji, prikupljenim novčanim sredstvima mogla su se napraviti tri onakva hrama, a mi imamo samo jedan pa Vas pitamo da li ste za to bilo kome podnosili finansijske izvještaje!?

Pitamo Vas dokle ćete praviti opstrukcije oko sanacije kino sale!? 70-tih godina prošlog vijeka Sokolac je imao kino salu i prikazivali su se filmovi, a danas u 21. vijeku Sokolac nema bioskop i naše stanovništvo je prinuđeno da ide u susjedne opštine kako bi gledali projekcije filmova. Vi trenutno vršite opstrukcije gradonačelnika Istočno Sarajevo koji se zauzeo da se obezbijede sredstva za izgradnju nove kino sale u Sokocu.

Sve ste uništili i otjerali iz opštine Sokolac. I Vi nemate pravo nikome ništa reći, a ponajmanje gradonačelniku Ljubiši Ćosiću koji se zalaže da pomogne razvoj naše opštine. Vaš problem je što finansijska pomoć koju gradonačelnik obezbijedi ide preko grada Istočno Srajevo i Vi ne možete uzeti svoj dio.”

Filter 2019