Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

Реакција на отворено писмо Бјелице

Извор: ФИЛТЕР

Након што је начелник општине Соколац Милован Бјелица упутио отворено писмо градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, стижу реакције из Сокоца. Бјелици и јавности, саопштењем се обраћају из ОО ДЕМОС-а Соколац. Саопштење преносимо у цјелости.

“Читајући текст „Отвореног писма“ које је начелник општине Соколац Милован Бјелица-Цицко упутио градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, ОО ДЕМОС Соколац због нетачних навода жели да појасни неке ствари које су утицале на „развијање“ општине Соколац и изнесе истините чињенице о Бјелицином дејству на њен „развој“.

Једино у чему се слажемо са начелником Бјелицом јесте да је „град Источно Сарајево мјесто од посебне важности за настанак и опстанак Републике Српске.“

Истинити аргументи о дјеловању начелника Бјелице:

– Градом Источно Сарајево од 1996. – 2021. године управљао је и владао СДС.

– У периоду од 2000. – 2003. године Милован Бјелица – Цицко био је предсједник скупштине града Источно Сарајево.

– Од 1996. год па до 2008. године као и од 2012. па до данас на власти у Сокоцу је СДС. Цијели овај временски период (1996.-2008.) општином Соколац индиректно је управљао Милован Бјелица-Цицко, а директно од 2012. када је изабран за начелника општине па све до данас. У читавом овом периоду владавине СДС-а општину Соколац су заобишли капитални пројекти и фирме које су могле да утичу на развој ове локалне заједнице и живота у истој. Захваљујући господину начелнику и његовим сарадницима уништене су постојеће фирме које су радиле и у ратном периоду, а то су: “Романија” (1750 радника), ”Пољопривредно добро”, “Романинка”, “УНИС”- фабрика котрљајућих лежајева (280 радника), “Тргопромет”, “Kлаоница за прераду меса”, “Мљекара”, “KТK Високо” Kнежина, Фабрика конфекције “Kрас” Kаљина, а касније “АЛХОС”, “Ромасок”, Фарма крава, “Шипад комерц” Соколац, “Врело Биоштица”, Хотел “Романија”.

– У ратном и послератном периоду на Сокоцу су основане и дошле сљедеће институције и фирме: Војна болница, Телеком Српске, Поште Српске, Шипад комерц генерална дирекција, Пак центар, Ваздухопловни завод “Орао”, “Зрак”.

– Што се тиче преноса институција Ви сте начелниче кривац пропадања и одласка свих горе наведених фирми.
Војну болницу у Сокоцу сте уништили ради кумовских веза и Ви сте лично отјерали познате и еминентне докторе – др Лазаревић, др Таушан, др Зорановић, др Чампара, др Радовић и многе друге познате докторе који су свесрдно примљени на ВМА у Београду. Доктор Радовић је уцјењиван и упућиване су му пријетње да не смије прихватити директорску функцију Војне болнице која би његовим доласком прешла у Градску болницу града Источно Сарајево.

Ви сте начелниче спријечили да Соколац буде универзитетска општина, јер су овде требали да крену са радом државни факултети, и то: медицински факултет у вријеме рада Војне болнице, шумарски и пољопривредни факултет.

Господин Драго Симић (бивши Министар финансија у Влади РС) обезбиједио је неповратна средства за изградњу базена и спортско рекреативног центра (затворени олимпијски базен и један затворени дјечји базен, олимпијски базен на отвореном и дјечји базен на отвореном). Тадашњи одборници општине Соколац (П.В. и Д.П.) под Вашим утицајем нису дозволили да се ово реализује и господин Симић је пројекат реализовао у свом родном граду Добоју – данашњи спортско рекреативни центар “Џунгла”. Разлог зашто сте отјерали овај пројекат су Ваши лични интереси и страх од губљења власти у ОО СДС Соколац.

Ви сте поставили првог генералног директора “Српских шума” Сава Kрунића. Његов задатак је био да направи зграду “Српских шума” да би се Соколац развијао и ширио. Међутим, “Српске шуме” су само одузеле постојећу управну зграду од Романије, тако да од стране “Српских шума” у Соколац ништа није уложено, а владао је СДС и Ви.

Водовод су Ваши директори заједно са Вама отјерали у стечај, а Ви на челу општине отимате имовину “Врела Биоштице” и сада је продајете (објекти на пијаци некадашње власништво “Врела Биоштице” од 1963. године).

Помињете “чиновнике” у “Отвореном писму”, који живе у Источном Сарајеву и имају станове, а Ви сте још у току рата купили стан у Београду, па сте неколико степеница изнад њих.

Што се тиче пољопривредника како Вас није срамота да те људе помињете, јер смо једина општина у региону која нема слуха за ту групацију људи. Не даје се подстицај за млијеко и пољопривреду, а Ви трошите на репрезентацију годишње преко 50.000,00 KМ.

У писму говорите о трећој траци преко Романије, а Ви немате апсолутно ништа са тим пројектом. Приједлог је први дао гдин. Миле Боровина са Пала, тренутно начелник урбанизма у општини Пале. Скупштинска већина у садашњем сазиву, коју чине СНСД, ДЕМОС, УС и независни одборник, прије 6 мјесеци је имала састанак са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком на којем је договорена изградња треће траке преко Романије, тако да на ту тему Ви немате право говорити.

Помињете “Градску кућу” чија сврха је само и искључиво прање новца (све смо објавили и доказали, надлежни органи нису урадили ништа по том питању, а надамо се да ће до тога доћи и да ће доћи вријеме када ће неко одговарати за то). До сада сте у наводни пројекат “Градске куће” уложили преко 600 хиљада марака, а нисте се помјерили са мртве тачке.

Навешћемо и примјер гдје сте Ви водили изградњу и обезбјеђивали новчана средства за изградњу манастира “Соколица” на Равној Романији, прикупљеним новчаним средствима могла су се направити три онаква храма, а ми имамо само један па Вас питамо да ли сте за то било коме подносили финансијске извјештаје!?

Питамо Вас докле ћете правити опструкције око санације кино сале!? 70-тих година прошлог вијека Соколац је имао кино салу и приказивали су се филмови, а данас у 21. вијеку Соколац нема биоскоп и наше становништво је принуђено да иде у сусједне општине како би гледали пројекције филмова. Ви тренутно вршите опструкције градоначелника Источно Сарајево који се заузео да се обезбиједе средства за изградњу нове кино сале у Сокоцу.

Све сте уништили и отјерали из општине Соколац. И Ви немате право никоме ништа рећи, а понајмање градоначелнику Љубиши Ћосићу који се залаже да помогне развој наше општине. Ваш проблем је што финансијска помоћ коју градоначелник обезбиједи иде преко града Источно Срајево и Ви не можете узети свој дио.”

Filter 2019