Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Радановић: Приједлог за споменик на Kазанима апсолутно неприхватљив за Србе

Извор: Срна

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић истиче да је нови приједлог градоначелника Сарајева Бењамине Карић о подизању спомен-обиљежја Казани на Требевићу апсолутно неприхватљив и увредљив за представнике српског народа.

Спорно је то што приједлог Карићеве не предвиђа да на том споменику буде вјерско обиљежје, крст, јер су жртве Срби православне вјере.

– Друго, крај њиховог имена треба да пише да је Србин, и треће треба да пише ко је те људе убио, јер нису они сами скакали у јаму Казани, нити су сами себи пуцали у главу – рекао је Радановић Срни.

Нажалост, истиче он, неће писати ни оно што је заправо кључно, а то јесте чињеница да су злочин над Србима извршили припадници 10. Брдске бригаде такозване Армије БиХ, под командом злогласног Мушана Топаловића Цаце.

– То је био злочин “бошњачке државе” над српским народом у Сарајеву, односно људима који су стицајем околности, случајно, остали у граду који је контролисала такозвана Армија БиХ”, рекао је Радановић.

Он сматра да Карићева, као “представник такозваних осталих, очигледно жели да и оне који су убијени на Казанима означи као остале”.

– Према њеном приједлогу, поред имена српских жртава ништа неће писати осим имена и презимена, али неће стајати да ли је ријеч о Србима, Италијанима, Црногорцима или некој другој нацији, која постоји или не постоји, а што се ње тиче ту може писати да су страдали и Ескими, њој је то свеједно – закључује предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Градско вијеће Сарајева увојило је јуче приједлог о подизању спомен-обиљежја Казани на Требевићу, као почаст грађанима српске националности убијеним током рата.

Из неприступачне јаме Казани на падинама Требевића ексхумирано је 29 посмртних остатака, углавном српских цивила, а постоје сумње да их је више убијено и бачено у њу јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

Приједлог да ту буде подигнуто спомен-обиљежје упутила је градоначелник Сарајева Бењамина Карић, а договорено је да ће град Сарајево преузети све активности на подизању овог спомен-обиљежја, укључујући финансирање постављања.

Одлука ће бити упућена на јавну расправу.

Filter 2019