Sat. Sep 18, 2021
ћирилица /латиница

Промовисано фототипско издање часописа “Васељена’

Извор: Срна

Промоцијом фототипског издања часописа “Васељена” Универзитета у Сарајеву Републике Српске/Српском Сарајеву 1995-2002/ у Источном Сарајеву је почело обиљежавање 29 година постојања Универзитета у Источном Сарајеву.

Проректор за културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић изјавила је да фототипско издање универзитетског часописа “Васељена” обухвата свих 12 бројева часописа који на својим страницама доноси, не само важне и квалитетне научне прилоге, него представља и свједочанство о историји и развојном путу Универзитета у Источном Сарајеву, али и Републике Српске.

Ивановићева, која је и уредник фототипског издања, навела је да се на овај подухват одлучила руководећи се жељом буде очуван драгоцјени дио универзитетског насљеђа.

“Овим издањем обухваћено је свих 12 бројева часописа који је излазио од 1995. до 2002. године, чиме је омогућено да заинтересованој читалачкој публици буду представљени сви за Универзитет у Источном Сарајеву драгоцјени научни текстови”, рекла је Ивановићева.

Она је нагласила да посебну вриједност овом издању даје чињеница да су аутори текстова били најзначајнија имена из свијета науке и културе попут првог ректора Универзитета Војислава Максимовића, епископа дабробосанског Николаја, епископа бачког Иринеја, те академика Петра Мандића, Љубомира Зуковића, Ђуре Тошића и професора Јована Делића.

“Издавачи су Филозофски факултет Пале и Универзитет у Источном Сарајеву. Идеја је потекла од руководства Филозофског факултета. Морам истаћи и драгоцјену помоћ Матичне библиотеке Источно Сарајево која је дигитализовала свих 12 бројева часописа и помогла да ово издање угледа свјетлост дана”, рекла је Ивановићева.

Планирано је да промоције фототипског издања часописа “Васељена” Универзитета у Источном Сарајеву буду одржане и на сајмовима књига у Бањалуци и Београду.

Фототипско издање часописа “Васељена” штампано је у тиражу који ће бити доступан на факултетима, односно Универзитетима и библиотекама.

У административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву сутра ће бити одржана свечана академија поводом обиљежавања 29 година Универзитета.

Универзитет у Источном Сарајеву под називом Универзитет у Сарајеву Републике Српске основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске. /крај/бм/љљ/фото

Filter 2019